Traveller Review Awards

Hrvatska ima najsrdačniju regiju, laskava titula Booking.com stigla na istok

08.02.2023 u 09:33

Bionic
Reading

Osječko-baranjskoj županij stigla je laskava titula najsrdačnije regije u Hrvatskoj koju dodjeljuje Booking.com. Istok Hrvatske našao se u društvu slikovitog gradića Polignano a Mare, smještenog na južnoj jadranskoj obali Italije, u regiji Puglia, Hualien City u Tajvanu te San Sebastiána u Španjolskoj

Booking.com već tradicionalno početkom godine dijeli nagrade Traveller Review Awards, a ove godine Hrvatska je među top pet najnagrađivanijih zemalja.

Posebna nagrada ove vodeće svjetske online tvrtke na području putovanja stigla je u Osječko-baranjsku županiju kao predvodnicu kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, priopćili su iz Osječko-baranjske županije.

Iako se među prestižnim destinacijama nalazi prvi put otkako postoji dodjela ove nagrade, korisnici online platforme su Osječko-baranjsku županiju proglasili najsrdačnijom regijom u Hrvatskoj.

Ovogodišnja odredišta na popisu Najsrdačnijih mjesta na svijetu nalaze se na pet kontinenata te ubrajaju skrivene obalne dragulje, ruralna odredišta okružena zapanjujućim prirodnim ljepotama te čak i jednu užurbanu metropolu, a priznanje za svoju gostoljubivost primit će rekordnih 1,36 milijuna pružatelja usluga putovanja, među kojima je i 64.206 partnera u Hrvatskoj.

Na prvom mjestu nalazi se slikoviti gradić Polignano a Mare, smješten na južnoj jadranskoj obali Italije, u regiji Puglia, a prate ga Hualien City u Tajvanu te San Sebastián u Španjolskoj.

  • +3
Najsrdačnija regija u Hrvatskoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Osječko-baranjska županija

'Potvrda je to slavonske i baranjske gostoljubivosti o kojoj često govorimo. Prednost naše županije, uz prirodne ljepote, rijeke, Kopački Rit, dvorce i nepregledne vinograde je bogata i autohtona eno i gastro ponuda te domaćini koji svakog gosta dočekuju širokog osmjeha i otvorenog srca. Često ćete čuti kako naši turistički djelatnici kažu da oni koji jednom dođu kao gosti, idući puta se vraćaju kao prijatelji. Osječko-baranjska županija svoj doprinos razvoju kontinentalne turističke destinacije daje nizom potpora za razvoj svim dionicima u turizmu te organizacijom brojnih manifestacija koje podižu ponudu na jednu višu razinu', kaže župan Ivan Anušić.

U prilog tome govore i podaci iz e-vizitora prema kojima u prošloj godini Osječko-baranjska županija bilježi čak 40% turista više nego godinu prije.

Rekordne su to brojke čak i u odnosu na 2019. godinu koja je na razini Hrvatske, pa tako i Osječko-baranjske županije bila rekordna godina u turizmu. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 2,6% više noćenja i 0,96% više dolazaka.

'Još jedan povijesni rekord bilježimo u rujnu prošle godine kada je ostvareno čak 31.548 noćenja. Povećan broj dolazaka i noćenja ostvaren je i u svibnju i listopadu, a prošle godine prvi put bilježimo povećanje broja turista i u ljetnim mjesecima, osobito u lipnju i kolovozu što govori da turizam na kontinentu ima potencijal razvoja tijekom cijele godine', ističe župan Anušić.