ONI PROSTOR, MI STRUČNJAKE

Hrvatska i Albanija zajednički grade nuklearku

26.03.2009 u 08:42

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg službenog posjeta potpredsjednika Vlade Damira Polančeca Tirani, sve je izglednije da će Hrvatska i Albanija zajednički graditi nuklearnu elektranu

Polančec je sa Salijem Berishom, albanskim premijerom, dogovorio da će se do kraja travnja potpisati Memorandum o razumijevanju između našeg ministarstva gospodarstva i albanskog. Memorandum će biti temelj za osnivanje zajedničke deseteročlane radne skupine koja će nastaviti razgovore i ministarstvima obiju zemalja pripremiti podlogu za odluke o gradnji nuklearke.

U priopćenju Ministarstva gospodarstva navodi se da i jedna i druga strana vide ovaj projekt kao projekt od regionalnog značaja.

Prema pisanju tjednika Globus, Albanija je projekt gradnje zajedničke nuklearke ranije nudila Italiji, a kada je ta suradnja propala, albanski premijer Berisha prijedlog je u veljači uputio premijeru Sanaderu.

Albanija bi osigurala prostor na svom teritoriju kraj Skadra na ušću rijeke Bojane, a Hrvatska znanje svojih stručnjaka koji su krajem 70-ih godina gradili elektranu u Krškom.

U Tirani se razgovaralo i o projektu Jadransko–jonskog plinovoda te o njegovu priključenju na projekt TAP (Trans Adriatic Pipeline). Tim bi se pravcem plin iz Azerbajdžana preko Albanije dovodio u Italiju, a jedan bi krak išao preko Crne Gore i Hrvatske, čime bismo dobili alternativu plinu iz Rusije. Albanska je stana tom projektu dala punu podršku i navela ga kao prioritet u svojim razgovorima s investitorima u TAP-u.