POHVALA IZ BRUXELLESA

'Hrvatska će u EU biti turistička zvijezda '

18.10.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Dani hrvatskog turizma 2012. počeli su danas u dubrovačkom Hotelu Valamar Lacroma Hrvatskim turističkim forumom s temom Hrvatska u Europi i posebnim osvrtom na hrvatski turizam u EU, na kojem je uz brojne pohvale hrvatskom turizmu predstavnik Europske komisije Mathieu Hoeberigs naglasio da će 'Hrvatska u EU biti nova turistička zvijezda, a zvijezda uvijek sjaji'

Ipak, želi li Hrvatska ostati dobro posjećena od strane europskih i svjetskih turista mora paziti na načine upravljanja, obrazovanje i specijalne vještine u turizmu čime može znatno povećati i kvalitetu ponude, a time i konkurentnost, istaknuo je Hoeberigs.

To je na tragu i EU-ove strategije održivog razvoja turizma u Europi do 2020., koja, kazao je, uz ostalo promovira poticanje konkurentnosti, povećanje kvalitete, novo brendiranje Europe kao visoko kvalitetne destinacije te uključivanje ICT-a u turizam.

U vezi povlačenja sredstava iz EU fondova za turizam poručio je da treba biti realan i vidjeti što hrvatskom turizmu stvarno treba da bi ta sredstva donijela dodatnu i produbila važnost turizma. O tome koliko će sredstava za turizam iz EU fondova biti za iduću godinu znat će se više od sredine prosinca kada će se razgovarati o budžetu EU-a, dodao je.

I on je, kao i ministar turizma Veljko Ostojić kazao je na Forumu da će Hrvatska u drugoj polovici 2013. imati na raspolaganju ukupno oko pola milijarde eura iz fondova, a od 2014. do 2020. oko 20 milijardi eura i bio bi veliki propust i pogreška da se to ne iskoristi.

Ministar turizma sektoru je poručio da pripreme projekte jer će se i time hrvatski turizam bolje pozicionirati i konkurirati u svijetu, a za to je potrebna i strategija turizma, dokument čiji će nacrt sutra biti predstavljen na DHT-u.

Čestitao je i zahvalio svima u turizmu i drugim sektorima koji su pridonijeli da ova turistička godina bude najbolja u povijesti Hrvatske, a po porastu noćenja Hrvatska pobjednica na Mediteranu.

Upravo s tim rezultatima, pa i onim u zadnjih desetak godina, hrvatski turizam ima sve važniju ulogu i poziciju na Mediteranu, kao i u Europi, istaknuo je direktor za održivi razvoj iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO Luigi Cabrini

Za svjetski je turizam kazao da se po predviđanju UNWTO-a ove godine godine očekuje milijarda turističkih dolazaka, a do 2030. blizu dvije milijarde, što znači da će se rast nastaviti po stopama od 2 do 3 posto, za razliku od dosadašnjih 3 do 4 posto prosječno godišnje.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević na skupu je upozorio da hrvatski turizam treba više njegovati svoje specifičnosti uz izvorne hrvatske proizvode, a ne da se primjerice u sobama hotela Valamar Lacroma, gdje se održavaju DHT, nađe austrijska voda.

Okupljenih blizu dvije tisuće sudionika na DHT-u i velik dio njih na Forumu pozdravili su i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji su ukazali na odlične ovogodišnje rezultate u turizmu te da u tom dijelu Hrvatske imaju jednu od najduljih sezona u hrvatskom turizmu.