UPOZORENJE SVJETSKE BANKE

Hrvatska će teško izgurati iduću godinu

11.12.2008 u 14:38

Bionic
Reading

Voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai smatra da bi Hrvatska trebala što više smanjiti proračunski manjak u 2009., s obzirom na veliki vanjski dug i potrebe za refinanciranjem.

'U aktualnim prilikama bilo bi važno ciljati na najniži mogući manjak opće države. To je posebno važno s obzirom na veliki vanjski dug Hrvatske i velike potrebe za refinanciranjem javnog i privatnog sektora', kazao je Andras Horvai za Reuters.

Sljedeća godina bit će puna neizvjesnosti i bit će je teško progurat', rekao je Horvai.

'Usporavanje rasta pretočit će se u smanjene proračunske prihode i gospodarske aktivnosti, osjetit će se u turizmu, a moglo bi negativno utjecati na mogućnosti zapošljavanja', upozorio je predstavnik Svjetske banke.

Reuters navodi da Hrvatska bilježi ozbiljne vanjske neravnoteže, pri čemu je inozemni dug dosegnuo 90 posto BDP-a, odnosno oko 36 milijardi eura, dok manjak u tekućoj bilanci plaćanja iznosi 10 posto BDP-a. Turizam kao ključna grana hrvatskog gospodarstva tek djelomično amortizira te neravnoteže. Sljedeće godine na naplatu dospijeva inozemni dug javnog i privatnog sektora čija vrijednost premašuje osam milijardi eura