RAST OD 22 POSTO

Hrvati putem Visa kartica lani potrošili 45 milijardi kuna

16.02.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Putem Visa kartica u Hrvatskoj prošle je godine potrošeno oko šest milijardi eura ili 45 milijardi kuna, što je 22 posto više u odnosu na godinu ranije, rečeno je u utorak na predstavljanju poslovnih rezultata te kartičarske kuće

'Jedna od 14 kuna potrošenih u Hrvatskoj potrošena je na Visa kartici', istaknuo je regionalni menadžer za Visa Europe Davor Kršul, dodavši da se potrošnja odnosi na online i POS transakcije, kao i podizanje novca na bankomatima.

Naveo je i da je broj Visa kartica izdanih u Hrvatskoj u tome razdoblju porastao za 12 posto, pa sada hrvatski građani posjeduju 4,66 milijuna Visa kartica, više od jedne po glavi stanovnika.

Istaknuo je i kako je 63 posto od ukupnog broja transakcija u 2015. godini napravljeno na POS terminalima, što je povećanje od 30 posto u odnosu na godinu ranije. 'S druge strane, iako hrvatski građani prilikom plaćanja računa sve češće posežu za kreditnom karticom, lani je za četiri posto smanjena prosječna vrijednost transakcije i sada iznosi manje od 200 kuna', izjavio je Kršul.

Najvećeg konkurenta kartičnom poslovanju Kršul i dalje vidi u najrasprostranjenijem, gotovinskom plaćanju. 'Oduzimanje tog gotovinskog dijela kolača jedan je od Visinih ciljeva u budućnosti', najavio je Kršul, napomenuvši da se na globalnoj razini 70 posto svih plaćanja i dalje odvija u gotovini.

Kršul je zadovoljan 61-postotnim rastom e-trgovine, od čega je 50 posto transakcija napravljeno na domaćim, a 50 posto na stranim portalima. 'Mladi su odavno prihvatili takav način plaćanja, a sada mu sve češće prilaze i starije generacije', rekao je Kršul.

Istaknuo je i kako je Visa tržištu ponudila prvu virtualnu debitnu karticu te da u suradnji s partnerima kroz program nazvan Štedopis konstantno promovira važnost financijske pismenosti.

Ciljevi za aktualnu godinu su daljnji rast broja Visa kartica i transakcija po njima, tješnja suradnja s hrvatskim tržištem te unaprjeđenje razvoja beskontatnih plaćanja, budući da je trenutno svega 20 posto tržišta pokriveno beskontatnim POS uređajima, kazao je Kršul.

Generalni manager Vise za Hrvatsku, Maltu, Rumunjsku i Sloveniju Catalin Cretu kazao je da je Visa Europe lani ostvarila rekordne prihode 0d 2,31 milijardu eura, što je 25 posto više u odnosu na godinu prije. 'Za svakih 5,70 eura potrošenih u Europi jedan euro potrošen je putem Visa kartice. Potrošnja na prodajnim mjestima porasla je za 7,7 posto u odnosu na 2014.', rekao je Cretu. U Europi je inače izdano 522 milijuna Visa kartica.

Vezano uz daljnji razvoj te kartičarske kuće, istaknuo je kako će sporazum o spajanju Visa Inc i Visa Europe u globalnu kompaniju osigurati financijsku snagu i povećati operativne mogućnosti kako bi se ubrzale nove generacije plaćanja diljem Europe.

'Ubrzan razvoj elektroničkih plaćanja oblikovat će budućnost trgovine. Od toga će koristi imati i trgovci jer će im se povećavati obim posla, dok će potrošači moći plaćati bilo gdje i na bilo kojem uređaju', rekao je Cretu istaknuvši kako je Visa po važnosti pet brend na svijetu.