HITNA INTERVENCIJA

HPB je preko noći preuzeo Sberbank. Ovo je osam ključnih pitanja i odgovora o poslu vrijednom 71 milijun kuna

02.03.2022 u 15:32

Bionic
Reading

Nakon dvodnevnog zamrzavanja poslovanja zbog problema s likvidnošću posrnuli Sberbank u Hrvatskoj prešao je u vlasništvo Hrvatske poštanske banke (HPB). Time je zaključena mini bankarska kriza koja je prijetila bankrotom banke i isplatom osiguranih depozita na teret proračuna

Odluku o prodaji Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci donio je Jedinstveni sanacijski odbor u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i uz odobrenje Europske komisije. Nakon odobrene sanacije Sberbank će biti u potpunosti likvidna banka i moći će izvršavati sve svoje obveze.

Nakon provedene sanacije danas u 12 sati banka je otvorila poslovnice za sve klijente i nastavila redovno poslovanje.

Do imenovanja nove uprave banke, koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave, te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Donosimo najvažnija pitanja i dogovore vezane uz sanaciju i naglu promjenu vlasništva nad Sberbankom u Hrvatskoj.

Kako se Sberbank našao u problemima?

Zbog uvođenja sankcija Rusiji građani i poduzeća počeli su naglo podizati depozite iz banke. Navala na šaltere u pravilu znači propast banke zbog ograničene likvidnosti. Prema riječima guvernera Borisa Vujčića, od prošlog četvrtka i uvođenja sankcija Rusiji odlukom EU-a i SAD-a, građani i poduzeća su iz hrvatske podružnice Sberbanka podignuli više od 200 milijuna eura.

U čemu je razlika između sanacije i likvidacije?

Sanacija je postupak restrukturiranja koji sanacijsko tijelo provodi nad kreditnom institucijom za koju je HNB utvrdio da propada ili će vjerojatno propasti, pod uvjetom da je provođenje tog postupka u javnom interesu. Sanaciju kreditne institucije moguće je provesti primjenom jednog ili više instrumenata sanacije. U slučaju Sberbanka upotrijebljen je instrument prodaje te su dionice, imovina, prava i obveze sanirane banke prenesene na Hrvatsku poštansku banku. Time je omogućen nastavak poslovanja banke i održavanje potrebne likvidnosti za redovno poslovanje.

Da nije uspjela sanacija, Sberbank bi morao biti likvidiran. To bi značilo prestanak poslovanja banke i provođenje dugotrajnog stečajnog postupka, što uključuje isplatu osiguranih depozita. U tom slučaju velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita bio bi izgubljen. Prema procjenama HNB-a, za isplatu depozita trebalo bi osigurati 3,8 milijardi kuna, a ukupna ekonomska šteta u slučaju likvidacije iznosila bi oko osam milijardi kuna.

Nema gužve pred Sberbankom, iz korisničke službe neslužbeno se doznaje da su klijenti zadovoljni HPB-om kao novim vlasnikom Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Čitatelji tportala

Što to znači za financijski sustav?

Žurnom prodajom Sberbanka HPB-u spriječeni su gospodarski poremećaji i osigurana financijska stabilnost u Hrvatskoj. Također, zaštićen je javni interes i svi klijenti banke.

Što sanacija Sberbanka znači za depozite klijenata?

To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbanka uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7280 kuna te će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena.

Što sanacija Sberbanka znači za kredite klijenata?

Kako je Hrvatska poštanska banka u potpunosti preuzela poslovanje Sberbanka, uključujući kreditne plasmane, svi korisnici krediti dužni su nastaviti plaćati svoje obveze.

Što prelazak Sberbanka u Hrvatskoj u ruke HPB-a znači za poslovanje Fortenove?

Ova transakcija nema veze s poslovanjem Fortenove s obzirom na to da Sberbank Hrvatska nije vlasnički povezan s kompanijom. Jedan od najvećih vlasnika Fortenove je matična banka Sberbank Rusija, a financiranje poslovanja predvode američki investitori HPS Investment Partners. Stoga iz Fotenove poručuju da sankcije Rusiji, koje uključuju ruske banke, neće negativno utjecati na svakodnevno poslovanje.

Hoće li Sberbank zadržati svoj logo te ime?

Hrvatska poštanska banka objavila je da Sberbank Hrvatska mijenja ime u Nova hrvatska banka. U doglednom vremenu doći će do spajanja s Hrvatskom poštanskom bankom, no to se neće dogoditi prije no što se dovrši proces uvođenja eura.

Koliko je koštalo preuzimanje?

Cijena koju je HPB obvezan platiti za kupnju stopostotnog vlasničkog udjela u Sbarbanku iznosi 71 milijun kuna.