'Naša AIK banka'

AIK banka preuzela srbijanski Sberbank, mijenja mu se i ime

02.03.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Srbijanska AIK banka preuzela je 100 posto dionica Sberbanke Srbija, čime je ona prestala biti dio bankarske skupine na čijem je čelu Sberbank Europe AG, Beč, a Sberbank Srbija službeno je promijenila ime u Naša AIK banka, objavljeno je u srijedu Beogradu.

Nakon što je realizirana transakcija temeljem ugovora o stjecanju dionica Sberbank Srbija a.d. Beograd između Narodne banke Srbije i AIK banke, Sberbank Srbija je i promjenom imena "u potpunosti postala dio domaće bankarske grupacije koju uspješno predvodi AIK banka", potvrdila je predsjednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić.

Predsjednik Izvršnog odbora Naša AIK banka Vladimir Bošković istaknuo je u priopćenju da su "štednja svih klijenata i njihov novac na računima u banci osigurani", a "sve usluge, aplikacije i servisi nastavljaju funkcionirati kao i ranije", uključujući i korištenje svih platnih i kreditnih kartica.

Nakon službeno provedene transakcije, u tijeku je i promjena brendinga svih ekspozitura, a narednih dana Banka će nastaviti s usuglašavanjem i primjenom novog vizualnog identiteta, uz daljnju integraciju s novim vlasnikom.

Narodna banka Srbije objavila je, uz ovu transakciju, da je "imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Europske unije", odobrila pokretanje postupka restrukturiranja Sberbank Srbija, čime je omogućena neposredna prodaja dionica banke.

Pripajanjem Sberbanke ukupna aktiva bankarske grupacije porast će za 1,7 milijardi eura, na gotovo četiri milijarde eura, što dovodi do udjela od devet posto i šeste pozicije na bankarskom tržištu Srbije, dok će baza biti povećana za oko 180.000 klijenata.