bez euforije

Hotelijeri s ministricom Brnjac: Prihodi rastu jednoznamenkastim brojkama, a troškovi dvoznamenkastim

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 11.07.2022 15:28
  • Objavljeno 11.07.2022 u 15:28
Ministrica turizma Nikolina Brnjac i direktor HUT-a Veljko Ostojić

Ministrica turizma Nikolina Brnjac i direktor HUT-a Veljko Ostojić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HUT

Kako protječe turistička sezona i očekivanjima od turističke godine razgovarali su predstavnici Hrvatske udruge turizma (HUT) i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Poreču

'Na sastanku smo razgovarali o dosadašnjem dijelu turističke godine gdje je Hrvatska trenutno na 95% noćenja iz 2019. godine, dok Istra broji rast od 3% u dolascima i noćenjima. Razgovarali smo i o izazovima s kojima se suočava cijeli svijet te, s obzirom na globalne izazove i poskupljenje cijena energenata, zelena i digitalna tranzicija postaje imperativ poslovanja u turizmu.', rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, navodi se u priopćenju HUT-a.

Brnjac je istaknula kako su mnogi hotelski objekti već to prepoznali i vjeruje kako će i osigurana bespovratna sredstva u okviru NPOO-a dodatno potaknuti tu nužnu tranziciju.

'Pričali smo i o radnoj snazi te načinima kako dodatno poboljšati procese za iduću godinu. Vlada Republike Hrvatske je do sada snažno stajala uz turistički sektor te ćemo zajednički i u budućnosti tražiti rješenja za sve nove izazove koji će se naći pred svima nama', poručila je ministrica.

Predstavnici članica Hrvatske udruge turizma istaknuli su kako su zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke godine, kao i činjenicom da su im na raspolaganju bespovratna sredstva koja će im dodatno pomoći u razvoju visokokvalitetne turističke ponude.

'Mislim da na brojke treba gledati sa zadovoljstvom, ali nikako s euforijom. Situacija je različita u različitim dijelovima zemlje. Zadovoljni smo onim što je do sada učinjeno, međutim jedno su fizički pokazatelji, a drugo su neto financijske brojke. Prihodi rastu jednoznamenkastim brojkama, a troškovi dvoznamenkastim. Poseban utjecaj na rast troškova ima cijena električne energije.', rekao je direktor HUT-a Veljko Ostojić dodajući kako su napravili istraživanje i simulirali situaciju u kojoj, da svim kompanijama ove godine ističe ugovor s HEP-om te potpisuju novi, to bi opterećenje iznosilo milijardu kuna. 

'Ukupna dobit sektora iznosila je 1 milijardu i 100 milijuna kuna pa bi samo ta nova cijena struje pojela kompletnu dobit sektora. Mi svakodnevno komuniciramo s Ministarstvom, radimo na pokušaju kreiranja rješenja i imamo razumijevanja da nismo jedini koji imaju probleme jer je cijelo gospodarstvo Europe u problemima. Dosta zemalja u EU kreiralo je kratkoročne mjere i pomoglo gospodarstvu u kratkom roku i zato se nadamo da će i naša Vlada, kao što je sjajno reagirala s mjerama očuvanja radnih mjesta za vrijeme pandemije, i sada brzo pronaći rješenja', poručio je Ostojić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!