nije ih štedio

Horvat 'oprao' šefove mirovinskih fondova: Propustili ste lijepu priliku za zaradu na Petrokemiji

05.12.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Darko Horvat je prije ulaska u Banske dvore prokomentirao zahtjev radnika Uljanika da se danas potvrdi plan restrukturiranja. Bio je oštar i prema mirovinskim fondovima.

"Ako su oni došli s usklađenim programom restrukturiranja s kojim se slaže i strateški partner i Uprava, to je korak naprijed", rekao je Horvat za N1 odgovarajući na pitanje je li zahtjev radnika da se danas prihvati plan restrukturiranja nerealan.

Komenitrao je i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o njegovom kolegi ministru financija Zdravku Mariću. "Nije u nikakvom sukobu intresa i ova sva situacija koja se oko njega događa je potpuno bespotrebna", rekao je Horvat.

Osvrnuo se na HUP-ovo istraživanje o očekivanjima poslodavaca koji misle da će rezultati gospodarstva u 2019. biti jednaki ili malo bolji od ove godine.

"Sve negativne trendove smo preokrenuli u pozitivne. Sa stopama rasta zadovoljni nismo, očekujemo blagi napredak u 2019.", rekao je ministar gospodarstva dodavši da reformski potezi polako pokazuju rezultate.

Odgovorio je i na kritike poslodavaca da su porezno opterećenje i nameti preveliki.

"Porezno opterećenje je četvrto odozada u EU 28. Previše je administrativnih postupaka i davanja, dva akcijska plana koje ćemo kroz nekoliko dana predstaviti Vladi idu prema ukidanju ili pojednostavljenju više od 300 administritativnih mjera i propisa, a jedan dio neporeznih davanja ćemo ukinuti i smanjiti", poručio je.

  • +16
Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Bio je zato oštar prema mirovinskim fondovima koji tvrde da ih Vlada onemogućava da budu u nadzornim odborima tvrtki u njihovom vlasništvu.

"Mi bismo iz Vlade mogli uputiti kritiku prema njima. Ne samo kritiku, nego relevatnu činjenicu. Bili su pozvani da dokapitaliziraju Petrokemiju kad je cijena dionice bila 10 kuna, ako su pogledali što se dogodilo u zadnjih mjesec dana, dionica je skočila na 50 kuna, propustili su priliku za lijepu zaradu", rekao je Horvat. 

Nije mogao potvrditi glasine da bi u Varaždin mogla doći automobilska tvrtka Hyundai, ali je rekao da je pozvao pet respektabilnih autoindustrija u Hrvatsku te da je Hyundai među njima.