izmjena sustava

HOK: 'Rasteretite obrtnike u e-Komunikaciji sa sudovima'

18.07.2023 u 14:41

Bionic
Reading

Iz Hrvatske obrtničke komore u utorak su poručili kako ustraju u traženju jednostavnijeg pristupa sustavu e-Komunikacije obrtnika sa sudovima na način da se sustav izmijeni, odnosno nadogradi kako bi tehnički i financijski bio prihvatljiv obrtnicima

Upozorili su kako se propisivanjem obveze korištenja sustava isključivo kroz vjerodajnice visoke razine sigurnosti dodatno financijski i administrativno opterećuju obrtnici. To znači, pojašnjavaju, da bi svaki obrtnik, ako želi pristupiti sustavu e-Komunikacija sa sudovima te nema e-osobnu iskaznicu, imao dodatni trošak pribave certifikata visoke razine u iznosu 51,76 eura plus PDV godišnje, a certifikat se izdaje na dvije godine, naveli su iz HOK-a.

Napominju kako Fina obrtnicima kao poslovnim subjektima izdaje poslovne, a ne osobne certifikate jer ih koriste u poslovne svrhe. Uz to potrebno je podmiriti i troškove jednokratne registracije u poslovni PKI sustav Fina-e, ako obrtnik nema niti jedan drugi Fina-in certifikat, dok je pribavljanje i instaliranje e-osobne iskaznice vremenski dugotrajnije i komplicirano za mikro poduzetnike.

HOK traži hitno postupanje prema zahtjevu da se omogući pristup sustavu e-Komunikacije putem vjerodajnice značajne razine sigurnosti.

"Određeni broj obrtnika ne koriste niti računalo u svom poslovanju pa nemaju tehničke preduvjete za pristup sustavu e-Komunikacije zbog čega im prijeti gubitak procesnih prava i nastanak štete", istaknuli su iz HOK-a napominjući kako elektronička komunikacija sa sudovima započinje 20. srpnja te je obavezna za sve obrtnike, ako ne žele riskirati nepravovremeno informiranje o tijeku sudskog postupka, istek rokova u sudskom postupku i gubitak procesnih prava.

"Iako je neupitno da digitalizacija iziskuje dodatna financijska sredstva usmjerena na ulaganja u nove tehnologije, valja imati na umu da je upravo svrha novih digitalnih rješenja jednostavnije poslovanje obrtnika bez nepotrebnog financijskog opterećenja, sve s ciljem jačanja konkurentnosti i otpornosti obrtnika te uspješnije zelene i digitalne tranzicije", zaključuje se u priopćenju.