OGRANIČAVANJE CIJENE

Hoće li Moskva zaobići mjere zemalja G7? Indija i Kina mogle bi omesti plan za rusku naftu

30.06.2022 u 10:14

Bionic
Reading

Indija i Kina mogle bi omesti provedbu plana zemalja G7 o ograničavanju cijene ruske nafte, angažiranjem svojih brodova za njezin izvoz, piše Financial Times

Prema analitičarima s kojima je izdanje razgovaralo, to bi Moskvi omogućilo da zaobiđe mjere zemalja G7 ili Europske unije, jer bi te dvije zemlje, odnosno brodovi i kompanije koji su u njima registrirani, uvoznicima pružali usluge osiguranja i prijevoza.

"Iako je ruska nafta učinkovito zabranjena za većinu svjetske tankerske flote, Indija i Kina će vjerojatno htjeti nastaviti trgovati svojim vlastitim brodovima ili će Rusija moći koristiti svoje", navodi FT.

Predstavnik EU je u razgovoru za publikaciju sugerirao da bi najteže bilo uvjeriti dovoljan broj zemalja i velikih osiguravatelja da podrže predloženu shemu G7. Druga sugovornica, stručnjakinja Helima Croft, sumnjala je u izglede ideje G7 zbog niskih šansi da se odredi cijena dovoljno niska da smanji prihode Rusije od nafte.

Zemlje G7 su u utorak objavile su da su se složile razmotriti sveobuhvatnu zabranu usluga prijevoza ruske nafte i naftnih derivata morem diljem svijeta, ako se ne kupuje po cijeni dogovorenoj s međunarodnim partnerima ili jeftinije. Istodobno, G7 je najavio da će razmotriti mehanizme koji će ublažiti posljedice takvih ograničenja za najugroženije zemlje, uz zadržavanje njihovog pristupa resursima iz Rusije.