(NE)PROMAŠEN PROJEKT

Hoće li se iz Udbine ikad lansirati sateliti

05.05.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Ideja izgradnje svemirske luke na vojnom aerodromu u Udbini još je uvijek živa. Voditelj projekta u Hrvatskoj, astrofizičar Slobodan Danko Bosanac kaže kako sve ide prema planu. Iz Ministarstva obrane (MORH) pak poručuju kako su upoznati s čitavom pričom, ali da im investitor švicarski Swis Space Systems još nije dostavio sve tražene podatke na osnovi kojih bi mogli reći je li im projekt prihvatljiv

Bosanac priznaje kako još nisu razgovarali s novim ministrom Josipov Buljevićem

'Kontakt još nismo uspostavili. Međutim s novim čelnim ljudima MORH-a uskoro će se organizirati sastanak. Dokument koji smo dobili od prijašnjeg ministra (op. a., Ante Kotromanović) trebao bi imati trajnu vrijednost', uvjeren je Bosanac.

MORH: Nemamo dovoljno informacija o projektu

Tvrdi kako u tom dokumentu piše da je MORH voljan ustupiti dio zemljišta za izgradnju svemirske luke. 'Naravno, sve to još mora proći Vladu za koncesiju', dodaje Bosanac.

Na upit tportala kakvo mišljenje o svemirskoj luci u Udbini ima ministar Buljević iz MORH-a su nam odgovorili kako su prošle godine zaprimili službeni upit tvrtke Swis Space Systems za suradnju te je na tu temu održano nekoliko sastanaka.

'Dogovoreno je da se MORH-u dostave informacije o cjelokupnom projektu kako bi se mogla provesti analiza te utvrditi je li aerodrom u Udbini prikladan za djelatnost koju predlaže spomenuta tvrtka i koliko je provođenje budućeg projekta kompatibilno s aktivnostima Ministarstva obrane. Na temelju navedenoga bit će moguće donijeti odluku o prihvatljivosti predloženog rješenja. S obzirom na to da još uvijek nismo zaprimili sve tražene podatke, u ovom trenutku ne možemo govoriti o stavu MORH-a ili budućnosti tog projekta', poručili su iz Ministarstva.

Usto su dodali kako je vojarna Josip Jović u Udbini 'perspektivna nekretnina za Oružane snage RH' koju trenutačno koristi nekoliko vojnih postrojbi. Iz toga bi se moglo zaključiti kako Švicarci moraju imati opako dobru i uvjerljivu priču da bi MORH uopće razmišljao o tome da im prepusti dio zemljišta.

Kad će Švicarci zatražiti koncesiju?


U sklopu vojarne je pista dužine 2.750 metara i ona je glavni razlog zbog čega su čelnici Swiss Space Systemsa odabrali prostor u Udbini za lansiranje satelita. Sličnu svemirsku luku već grade u Švicarskoj, a vrijednost ulaganja u Lici su procijenili na 70 milijuna eura.

Osim lansiranja u Udbini bi se mali sateliti i sastavljali. Plan je i da se sastavljaju raketni motori. Izradio bi se i razvojni centar za visoku tehnologiju i znanstvena istraživanja usmjerena na svemir.

Bilo je najavljivano kako će već u rujnu prošle godine ekipa Swiss Space Systemsa posjetiti Udbinu radi izmjere zemljište na osnovi kojeg bi mogli predati zahtjev za koncesiju. Ali to se nije desilo.

Kinezi novi strateški partneri

'Swiss Space Systems je u fazi financijske reorganizacije, sklapanja novih ugovora s budućim strateškim partnerima. Ti se pregovori bliže kraju i tek nakon toga započinju izmjere i pregovori oko koncesije. Tražit ćemo dugoročnu koncesiju budući da se radi o projektu koji nije samo od značaja za Hrvatsku već će biti središnji centar za Europu', objasnio je odgodu mjerenja Bosanac.

Švicarci su krajem prošle godine objavili da su našli novog strateškog partnera - kinesku kompaniju Recon. Naveli su kako Kinezi ulažu u šest industrijskih platformi, 22 nezavisna branda i više od stotinu samostalnih poduzeća.

U Swis Space Systemsu trenutačno su, kaže Bosanac, okupirani organiziranjem letova u bestežinskom stanju. Jedna od lokacija gdje će biti ZeroG letovi je i Zagreb odnosno Zračna luka Franjo Tuđman. Bosanac očekuje kako će za njih sve biti spremno krajem godine.