POČEO REFERENDUM

Hoće li prosvjetari i medicinske sestre 'nokautirati' Ribića ili Vladu?

11.09.2012 u 10:23

Bionic
Reading

Članovi četiri sindikata iz prosvjete, zdravstva i znanosti od danas do četvrtka ( 13. rujna) na referendumu će se izjašnjavati prihvaćaju li ili ne dodatak I. Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama

Referendum će se, kako su najavili organizatori, provesti u svim ustanovama gdje su organizirana ta četiri sindikata, a riječ je o 1.401 ustanovi i 64 tisuće članova tih sindikata, koji su u sastavu Matice hrvatskih sindikata. Referendum organiziraju i provode Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Ta su četiri sindikata odbila potpisati dopune TKU, a na referendumu traže da se njihovo članstvo izjasni prihvaća li ili ne te dopune kojima se regulira neisplata određenih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini - neisplata božićnice u ovoj i idućoj godini, regresa iduće godine, smanjenje dnevnice, promjene vezano za jubilarne nagrade i naknadu za prijevoz.

Mirando Mrsić, glavni vladin pregovarač sa sindikatima, najavio je da će u slučaju da i samo jedan od četiri 'nepokorena' sindikata odbije dopune TKU Vlada jednokratno otkazati postojeći, premda od ističe tek nagodinu.

Nakon tromjesečnog otkaznog roka Vlada bi mogla plaće zaposlenih u javnim službama jednostrano uređivati uredbama, a prema neslužbenim informacijama, plaće bi bile manje za 10 posto.

Pozivajući članstvo na referendum Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, ih je ohrabrio kako će 'njihove interese znati braniti i na sudu, i za stolom, i štrajkom na ulici ako treba'. 'Nema razloga za strah, jer Vlada ne može ni otkazati Temeljni kolektivni ugovor, ne može smanjiti koeficijente, niti ukinuti dodatak od tri, pet, sedam i devet posto bez pravnih posljedica', rekao je Ribić.