UMJETNA INTELIGENCIJA

Radimo li 'poslove prošlosti' već sada? Stručnjaci kažu da bi nas ChatGPT mogao zamijeniti na ovih deset pozicija

07.02.2023 u 09:19

Bionic
Reading

Otkako je predstavljen u studenom prošle godine, ChatGPT tvrtke OpenAI korišten je za pisanje pisama, dječjih knjiga, pa čak i za pomoć učenicima s ispitima i esejima, doduše radi 'varanja'. Chatbot je možda moćniji nego što smo ikada mogli zamisliti. Zaposlenici Amazona koji su ga testirali rekli su da 'vrlo dobro' odgovara na pitanja vezana uz korisničku podršku, 'izvrstan' je u izradi dokumenata za obuku i 'vrlo je jak' u odgovaranju na upite o korporativnoj strategiji. Međutim korisnici ChatGPT-a također su otkrili da bot može generirati dezinformacije, netočno odgovoriti na probleme kodiranja i raditi greške u osnovnoj matematici

Studija Sveučilišta Oxford iz 2013. pokazala da bi 47 posto radnih mjesta u SAD-u moglo biti eliminirano pomoću umjetne inteligencije u sljedećih 20 godina, no čini se da je to predviđanje bilo neutemeljeno.

Anu Madgavkar, partnerica u tvrtki McKinsey Global Institute, kaže da je to zato što se ljudska procjena i prosudba još uvijek moraju primijeniti na te tehnologije kako bi se izbjegle pogreške i pristranosti. 'O ovim stvarima moramo razmišljati kao o alatima za povećanje produktivnosti, a ne kao o potpunim zamjenama', ustvrdila je Madgavkar.

Business Insider razgovarao je sa stručnjacima i proveo istraživanje kako bi sastavio popis poslova koji su pod najvećim rizikom za zamjenu AI-jem, o čemu je tportal podrobnije pisao ovih dana.

Tehnički poslovi (koderi, računalni programeri, softverski inženjeri, analitičari podataka)

Kodiranje i računalno programiranje tražene su vještine, no moguće je da će ChatGPT i slični AI alati popuniti neke od potreba za njima u bliskoj budućnosti. Tehnički poslovi koje obavljaju programeri softvera, web programeri, računalni programeri, koderi i podatkovni znanstvenici prilično su podložni tehnologijama umjetne inteligencije, 'koja zamjenjuje veći dio njihovog rada', rekla Madgavkar, dodajući da je razlog tomu to što je umjetna inteligencija poput ChatGPT-a dobra u obradi brojeva s relativnom točnošću.

Napredne tehnologije poput ChatGPT-a mogle bi proizvesti 'kod' brže od ljudi, što znači da se posao može dovršiti s manje zaposlenika, rekao je za Insider Mark Muro, viši suradnik u Institutu Brookings koji je istraživao utjecaj umjetne inteligencije na američku radnu snagu.

Tehnološke tvrtke poput OpenAI-a, proizvođača ChatGPT-a, već razmatraju zamjenu softverskih inženjera umjetnom inteligencijom. Ipak, Oded Netzer, profesor s Columbia Business School, smatra da će AI pomoći programerima, a ne ih zamijeniti. 'Što se tiče radnih mjesta, mislim da je to prvenstveno poboljšanje nego potpuna zamjena radnih mjesta', rekao je Netzer za CBS MoneyWatch. 'Kodiranje i programiranje su dobar primjer za to. Zapravo AI može prilično dobro pisati kod', dodao je.

Medijski poslovi (reklamiranje, kreiranje sadržaja, pisanje, novinarstvo)

Medijski poslovi u cijelosti – uključujući one u oglašavanju, tehničkom pisanju, novinarstvu i bilo kojoj ulozi koja uključuje stvaranje sadržaja – mogu biti pod utjecajem ChatGPT-a i sličnih oblika umjetne inteligencije, ustvrdila je Madgavkar, dodajući da umjetna inteligencija može dobro čitati, pisati i razumjeti tekstualne podatke.

'Analiza i tumačenje golemih količina podataka i informacija temeljenih na jeziku vještine su za koje se očekuje da će ih ubrzati generativne AI tehnologije', ustvrdila je Madgavkar. Ekonomist Paul Krugman rekao je za New York Times da bi ChatGPT mogao obavljati zadatke poput izvještavanja i pisanja 'učinkovitije od ljudi'.

Medijska industrija polako počinje eksperimentirati sadržajem generiranim umjetnom inteligencijom. CNET je već upotrijebio AI alat sličan ChatGPT-u za pisanje desetaka članaka, a iako su bili potrebni brojni ispravci, BuzzFeed je najavio da će koristiti tehnologiju proizvođača ChatGPT-a za generiranje novih oblika sadržaja.

No Madgavkar je rekla da se većina posla koji rade kreatori sadržaja ne može automatizirati jer 'tona ljudske prosudbe ulazi u svako od ovih zanimanja', istaknula je.

Poslovi u pravnoj industriji (pravnici, pravni pomoćnici)

Odvjetnici i pravni pomoćnici odgovorni su za konzumaciju velikih količina informacija koje moraju sažeti kroz pravni sažetak ili mišljenje. Jezično orijentirane uloge poput ovih podložne su automatizaciji, rekla je Madgavkar.

'Podaci su zapravo prilično strukturirani, vrlo jezično orijentirani i stoga prilično podložni generativnoj umjetnoj inteligenciji', dodala je. No opet, umjetna inteligencija neće u potpunosti moći automatizirati te poslove jer je potreban određeni stupanj ljudske procjene i prosudbe da bi se razumjelo što žele klijent ili poslodavac.

'Gledajmo na to kao na malo povećanje produktivnosti koje bi neka od ovih zanimanja mogla dobiti jer možete koristiti alate koji to zapravo rade bolje', rekla je Madgavkar.

Analitičari i istraživači tržišta

AI je dobar u analizi podataka i predviđanju ishoda, rekao je Muro. Zbog toga bi analitičari i istraživači tržišta mogli biti među osjetljivijim skupinama na promjene koje pokreće umjetna inteligencija.

Analitičari istraživanja tržišta odgovorni su za prikupljanje podataka, identificiranje trendova unutar tih podataka, a zatim njihovo korištenje za osmišljavanje učinkovite marketinške kampanje ili odluku gdje se oglašavati. 'To su stvari za koje sada vidimo da bi ih umjetna inteligencija mogla podnijeti', rekao je Muro.

Učitelji

Nastavnici diljem SAD-a zabrinuti su zbog učenika koji koriste ChatGPT za pisanje domaćih zadaća, ali prema Pengchengu Shiju, pomoćniku dekana na odjelu za računarstvo i informacijske znanosti na Rochester Institute of Technology, trebali bi razmišljati i o sigurnosti svog posla.

ChatGPT 'već lako može držati nastavu', rekao je Shi za New York Post. 'Iako ima grešaka i netočnosti u pogledu znanja, to se može lako poboljšati', rekao je te dodao: 'U osnovi, samo trebate istrenirati ChatGPT.'

Financijski poslovi (financijski analitičari, osobni financijski savjetnici)

Kao i na istraživače tržišta, AI može utjecati na financijske analitičare, osobne financijske savjetnike i druge uloge u osobnim financijama koje zahtijevaju upravljanje značajnim količinama numeričkih podataka, rekao je Muro.

'AI može identificirati trendove na tržištu, istaknuti koja su ulaganja u portfelju bolja i lošija, prezentirati sve to, a zatim koristiti razne druge oblike podataka, recimo, financijske tvrtke za predviđanje bolje investicijske kombinacije', rekao je Muro. Analitičari zarađuju mnogo novca, dodao je, no dijelovi njihovih poslova su automatizirani.