vlada u puli

Hoće li danas Uljaniku konačno zasjati sunce?

13.09.2018 u 06:35

Bionic
Reading

Vlada danas zasjeda u Puli, u kojoj bi premijer Andrej Plenković trebao predstaviti rješenje za spas posrnulog brodogradilišta Uljanik i njemu pripojenog riječkog 3. maja. Dok radnici nestrpljivo čekaju isplatu plaća za kolovoz, računi obje tvrtke su u blokadi, zbog čega u škveru vlada velik strah koji bi se opet mogao pretvoriti u štrajk i seriju prosvjeda

Vlada o Uljaniku šalje miješane poruke, što dodatno zbunjuje radnike, dobavljače i kupce tog brodogradilišta. Tako je Večernjem listu 'izvor iz Vlade' u srijedu rekao da za brodogradilište nema čarobnog rješenja, Plenković je sam najavio da će rješenje biti predstavljeno na sjednici Vlade u Puli, dok izjave ministra gospodarstva Darka Horvata sugeriraju da je poduzetnik Danko Končar ispao iz igre te kako se užurbano traži novi strateški partner.

Horvat je u utorak rekao kako se rješenje za Uljanik ipak neće predstaviti na sjednici Vlade već 'vrlo skoro', a u cijeli proces bi se aktivnije trebala uključiti i rovinjska Adris Grupa. Iz Adrisa su u srijedu popodne priopćili kako su početkom krize već jednom pomogli Uljanik te kako se sada cijela stvar na Vladi. Osim toga, Horvat je rekao da će i razgovarati s naručiteljima otkazanih brodova iz Kanade i Norveške te vidjeti kakav je njihov stav.

Konfuznu situaciju sa sigurne udaljenosti promatra Europska komisija, kojoj je Vlada poslala 'plan za spas Uljanika' i koji Komisija mora odobriti kako bi se krenulo u konkretne korake za oporavak brodogradilišta.

Radnicima je zasad prva briga isplata plaća i zaista je nejasno kako će se one isplatiti ako se ne 'skine' blokada računa. Nakon isplate plaće proizvodnja se mora nastaviti, a Uljanikovi prihodi do kraja godine neće biti dovoljni da se osiguraju buduća plaćanja radnika, nabava materijala i pokrivanje operativnih troškova, zbog čega će Vlada u tvrtku vjerojatno morati upumpati stotinjak milijuna kuna.

Situacija u samom škveru je napeta, kaže nam Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

'Od sjednice Vlade stvarno očekujemo rješenja. Računi su i dalje u blokadi, novac je navodno osiguran za plaću za kolovoz, a za dalje nemamo. Očekujem da će Vlada reći da stoji iza brodogradnje i da za njen opstanak treba poduzeti konkretne korake', rekao je Kutlača tportalu.

Na pitanje što će biti ako Vlada na sjednici ne pokaže velik interes za spas Uljanika, Kutlača odgovara:

'Ako ne pokažu plan, pružaju poruku da nema rješenja. Plan restrukturiranja poslan Europskoj komisiji je dobro rješenje, ali on još uvijek nije dorađen. Vlada je jedini partner Komisije oko plana, ne treba dakle izmišljati adrese ljudi koji će riješiti stvar - adresa je poznata i to je hrvatska Vlada. Ako se plan ne počne provoditi za mjesec dana, mislim da će biti velikih problema.'

Prema njegovim riječima, mješovitim signalima Vlada radnicima, dobavljačima i brodovlasnicima šalje poruku da ne zna što će s Uljanikom. 'Da su rekli - riješit ćemo problem, bit će teško i sporo, vjerujem da ne bismo izgubili tri narudžbe broda', zaključio je Kutlača.

Uljanik Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u 3. maju Juraj Šoljić rekao je u ponedjeljak kako Vlada u Pulu mora doći s rješenjem.

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja te Krizni stožer za 3. maj traže isplatu plaća za kolovoz i vraćanje pozajmice od 523 milijuna kuna, koju je 3. maj dao Uljaniku, što bi omogućilo nabavku materijala i nastavak proizvodnje u riječkom brodogradilištu. Traže smjenu i imenovanje krizne uprave te izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.

  • +25
Vijećnici Pule i Istarske županije održali tematsku sjednicu o Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je utorak popodne da je donesena Deklaracija o Uljaniku i da ona pokazuje 'jasan i nedvosmislen stav najviših predstavničkih tijela Istarske županije i Grada Pule o zahtjevu Vladi za zadržavanje brodogradilišta Uljanika', brodogradnje kao djelatnosti u Puli i Rijeci te očuvanje što većeg broja radnih mjesta u brodograđevnoj djelatnosti.

Nakon trosatne rasprave vijećnici pulskog Gradskog vijeća i istarske Županijske skupštine na tematskoj sjednici o stanju i budućnosti Uljanika donijeli su deklaraciju u kojoj traže hitno rješenje za spas brodogradilišta. Prilikom glasovanja suzdržana su bila četiri gradska vijećnika od njih 25 te sedam županijskih vijećnika od njih 41, koliko ih je bilo na sjednici.