prijedlog

HNS ima plan kojim bi na pet godina fiksirali cijenu električne energije - državni fond

02.09.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka (HNS) predložila je u petak osnivanje državnog fonda koji će dati jamstvo opskrbljivačima da nude petogodišnje ugovore sa fiksnom nižom cijenom električne energije, kako bi pomoglo građanima i gospodarstvenicima u krizi

"Cijena bi bila 50 posto prosječne cijene struje u zadnjih pet godina te 50 posto trenutne tržišne cijene koju HEP nudi", rekao je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj predstavljajući HNS-ove mjere za očuvanje standarda građana i pomoć gospodarstvu.

Naveo je i da je ideja da se HEP namiri iz onoga kada cijena struje bude niža jer smatraju da će se to dogoditi za oko tri godine zbog proširenja kapaciteta LNG-a , povećanjem obnovljivih izvora energije te boljom hidrometeorološkom situacijom.

"Ako ne dođe do toga, zato postoji državno jamstvo", poručio je.

Čuraj drži kako treba regulirati proizvodnju plina i osigurati da domaća proizvodnja iz Ininih bušotina ide građanima po unaprijed utvrđenoj cijeni koju je Hera već sada odredila za opskrbljivače - 41,08 eura po megawatsatu (MWh).

HNS predlaže da se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) uključi u nadzor kreiranja cijena (što se tiče trgovačkih marži, proizvođača i sl) kako bi se vidjele kalkulacije cijena.

Čuraj je upozorio da AZTN mora reagirati ukoliko je došlo do formiranja kartela i dogovora u vezi s cijenama.

Podsjetio je i da su koalicijskim partnerima u ljeto predložili skraćivanje radnog tjedna na 36 sati kako bi se smanjili troškovi grijanja i sl. Predložili su i da jedinice lokalne samouprave same odlučuju koliko će građanima biti porez na dohodak.

Upozorivši da je izuzetno nagrižena konkurentna pozicija hrvatskog turizma, koordinator HNS-ovog Odbora za gospodarstvo Ivan Herak rekao je da HNS predlaže da se od 1. listopada do 1. travnja svake godine PDV smanji za usluge smještaja na pet posto.

  • +64
Turizam u Hrvatskoj 2022. Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić

Isto toliko i za usluge prehrane te na 13 posto kada se radi o prodaji pića i to samo za kartično plaćanje.

Hera se založio za legalizaciju napojnica u slučaju naplate usluga bankovnim karticama, a što se ne bi odnosilo samo na restorane već i na ostale usluge u ugostiteljstvu i turizmu.

HNS predlaže da se prilikom kartičnog plaćanja najviše do deset posto iznosa plaćenog računa može obračunati i isplatiti djelatniku bez da se na njega obračunaju i plaćaju davanja.

Herak drži kako bi to bila mjera koja bi izrazito stimulativno djelovala na djelatnike u turizmu. 

Saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar založio se da se stopa PDV-a za toplinske dizalice smanji na pet posto.

Predlaže i da se kupnja električnih automobila ne sufinancira samo jednom godišnje po principu "najbržeg prsta" već da se od 1. siječnja 2023. za svako takvo registrirano vozilo isplati subvencija, maksimalno do 50.000 kuna.