DVIJE INTERVENCIJE

HNB potrošio 268,3 milijuna kuna za obranu tečaja kune

01.10.2015 u 10:12

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka poduzela je jučer dvije intervencije kako bi stabilizirala kamatne stope i tečaj kune. Najprije je putem obratne repo aukcije plasirala bankama 1,188 milijardi kuna, a nedugo nakon toga na deviznom tržištu je bankama prodala 268,3 milijuna eura

Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je na obratnoj repo aukciji (koja podrazumijeva kupnju vrijednosnih papira od strane HNB-a, uz istodobnu obvezu njihove prodaje na ugovoreni dan) prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 1,188 milijardi kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,80 posto.

Ukupan iznos pristiglih ponuda banaka iznosio je 1,188 milijardi kuna i središnja je banka prihvatila sve ponude. Datum je reotkupa 7. listopada ove godine.

'Taj se potez očekivao, a usmjeren je na stabilizaciju odnosno smanjenje kamatnih stopa te njihov povratak ka nižim razinama, kao i na osiguranje likvidnosti bankama za nadolazeću konverziju CHF kredita u eure i usklađivanje valutnih pozicija', objasnila je Zrinka Živković Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.

Nakon obratne repo aukcije uslijedila je devizna intervencija putem koje je HNB na deviznom tržištu bankama prodala 268,3 milijuna eura po prosječnoj tečaju od 7,638161 kunu, čime je iz financijskog sustava povučeno 2,05 milijardi kuna.
Riječ je o trećoj deviznoj intervenciji HNB-a u ovoj godini - prva je provedena 22. siječnja, a druga 20. veljače. I tada je HNB prodavao eure.

Deviznom intervencijom HNB nastoji zaustaviti slabljenje kune prema euru koje traje već neko vrijeme zbog nadolazeće konverzije kredita u švicarcima.