stupanj čistoće 999/1000

HNB izdao kovanicu 'Zlatna kuna', inicijalna cijena oko 4.568 kn

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2020 21:58
  • Objavljeno 24.11.2020 u 21:58
Zlatna kuna

Zlatna kuna

Izvor: Screenshot / Autor: HNB

Hrvatska narodna banka u utorak je objavila da je izdala novi prigodni kovani novac "Zlatna kuna" u povodu predstavljanja nove serije investicijskog zlata s motivom optjecajnoga kovanog novca od jedne kune, a cijena tog zlatnika ovisi o kretanju cijene zlata na tržištu te mu je inicijalna prodajna cijena oko 4.568 kuna.

Likovno rješenje lica i naličja novoga zlatnoga kovanog novca istovjetno je optjecajnome kovanom novcu od jedne kune.

Zlatnik je nominalne vrijednosti od jedne kune, a izdaje se u količini ne većoj od 2.020 komada, navodi se u objavi na internet stranici Hrvatske narodne banke (HNB).

Autor idejnoga i likovnog rješenja novoga prigodnoga kovanog novca je akademski kipar Kuzma Kovačić, a otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Prodaju prigodnoga zlatnoga kovanog novca obavljat će Hrvatski novčarski zavod, a očekuje se inicijalna prodajna cijena od oko 4.568,11 kuna, s tim da će prodajna cijena ovisiti o kretanju cijene zlata na otvorenom tržištu, ističu iz HNB-a.

Prema odluci o izdanju i prodaji prigodne "Zlatne kune", koju je Savjet HNB-a donio 11. studenoga, taj se prigodni zlatnik izrađuje se od zlata stupnja čistoće 999/1000, u tehnici kovanja kovničkog sjaja.

"Zlatna kuna" ima masu od 10,95 grama i promjer od 22,5 milimetara.

Hrvatski novčarski zavod na svojoj internet stranici napominje da se cijena "Zlatne kune" uvijek usklađuje s burzovnom cijenom zlata i mijenja se svakih nekoliko minuta.

Inače, "Zlatna kuna" u prodaji je od jučer, 23. studenoga, a taj je zlatnik po svim karakteristikama identičan optjecajnom kovanom novcu od jedne kune godine izdanja 2020. (motiv, promjer, debljina), osim po masi, jer se radi o plemenitom metalu veće gustoće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!