POLA POSTO KAMATE

HNB bankama posudio 146 milijuna kuna

07.03.2016 u 11:43

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je na redovnoj obratnoj repo aukciji plasirala bankama 146 milijuna kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a

Na desetu ovogodišnju obratnu repo aukciju, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 146 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatio sve prispjele ponude.

Datum namire je 9. ožujka, a reotkupa 16. ožujka. Ovaj tjedan, u srijedu 9. ožujka, dospijeva 106 milijuna kuna koje je HNB plasirao poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji.

S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama središnja je banka započela krajem rujna prošle godine, a 16. veljače ove godine održala je i prvu od četiri najavljene ovogodišnje strukturne obratne repo aukcije.

Na toj je prvoj strukturnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala ukupno 565 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 1,80 posto i s rokom dospijeća od četiri godine. Ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisit će o zanimanju banaka, a procjenjuje se da bi to bilo približno jednako spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod, odnosno oko tri milijarde kuna kroz četiri najavljene aukcije za ovu godinu.

Kao kolateral za strukturne, kao i redovite tjedne repo operacije koje nastavlja održavati, HNB prihvaća dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Republike Hrvatske u svim valutama koji dospijevaju nakon datuma reotkupa, pod uvjetom da izdavatelj ili izdanje imaju kreditni rejting najmanje jednak rejtingu Republike Hrvatske, prema barem jednoj od međunarodnih agencija.