BIT ĆE SVE TEŽE

HGK: Visok pad BDP-a je očekivan

29.06.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Pad BDP-a za 6,7 posto u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine za Hrvatsku je gospodarsku komoru očekivan, u Komori ocjenjuju da se do kraja godine situacija u hrvatskom gospodarstvu neće bitnije promijeniti, a ni u sljedećoj godini neće biti znatno bolja, već u mnogim segmentima gospodarstva i teža.

Direktorica Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Jasna Belošević-Matić kaže da ne čudi visok pad gospodarske aktivnosti u prvom kvartalu, s obzirom da se već nakon prvog djela prošle godine počeo bilježiti usporeniji rast hrvatskog gospodarstva te s obzirom na eskalaciju svjetske financijske i gospodarske krize krajem godine koja se sve više osjećala i u hrvatskom gospodarstvu koje je ovakvu situaciju dočekalo nespremno.

Naime, pojašnjava, tendencije kretanja pojedinih varijabli kao što su primjerice promet u trgovini na malo (osobna potrošnja) te industrijska proizvodnja u prvim mjesecima ove godine ukazivale su na takve rezultate, pa su u HGK još početkom svibnja ocjenjivali da bi pad mogao iznositi i do 7 posto.

U nastavku godine u HGK očekuju nešto usporeniji pad osobne potrošnje, koja je u prva tri mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine manja za gotovo 10 posto.

Što se tiče investicija u kapital, koje su u prvom tromjesečju realno manje za 12,4 posto, takva kretanja također ne iznenađuju s obzirom da su mnogi investicijski projekti u gospodarstvu odgođeni, a i investicije države su smanjene. Te su dvije kategorije, naime, godinama bile osnovni generatori rasta BDP-a, napominje Belošević-Matić.

S obzirom na već dobro poznatu situaciju na svjetskom financijskom tržištu (skuplja i teže dostupna sredstva) u HGK ne očekuju veće promjene u kretanju investicija.

Ocjenjuju također da se do kraja godine situacija u hrvatskom gospodarstvu neće bitnije promijeniti, što ipak znatno ovisi i o kretanjima na globalnom tržištu.

U tom kontekstu u HGK ocjenjuju da ni u slijedećoj godini situacija neće biti znatno bolja, čak što više, bit će u mnogim segmentima gospodarstva i teža, kaže direktorice Centra za makroekonomske analize HGK Jasna Belošević-Matić.