VIDOŠEVIĆ SE NE OGLAŠAVA

HGK i HUP podijelit će posao?

Nadan Vidošević

Nadan Vidošević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

U poduzetničkim krugovima ponovo se može čuti kako će HDZ krenuti u hitnu reformu Hrvatske gospodarske komore (HGK) prema konceptu koji, navodno, već postoji u ladicama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), piše Poslovni dnevnik

To bi, smatra se, zasigurno i došlo na dnevni red Vlade da premijerka Jadranka Kosor, navodno, nema prilično dobar odnos s Nadanom Vidoševićem, predsjednikom HGK-a.

U Ministarstvu gospodarstva potvrđuju da novi zakon još nisu počeli raditi, a i u HUP-u demantiraju nagađanja o autorstvu zakona. Poslodavci, međutim, ne osporavaju potrebu reforme komorskog sustava.

'Nisam pobornik potpune razgradnje Komore i ne bi bilo dobro da se odmah ukine obvezno članstvo. Vidite što se zbog takve odluke dogodilo u Sloveniji. Mislim da bi Komoru trebalo organizacijski preustrojiti na pet regionalnih centara, ukinuti joj javne ovlasti i ustrojiti je više kao vanjsko-trgovinsku komoru', rekao je za Poslovni dnevnik Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a.

U HGK-u kažu da planiraju organizacijsku prilagodbu radi jačanja gospodarske diplomacije. Također se neslužbeno doznaje da je najveći teret preustroja 21 županijska komora i velik broj zaposlenih. No navodno je, piše Poslovni dnevnik, u tijeku izrada analize povijesne uloge i funkcije komorskog sustava s projekcijama mogućeg reorganiziranja, a materijal bi bio podloga rasprave o novom ustrojstvu HGK.

Od nekih poduzetnika se doznaje da su počeli neformalni razgovori radi dogovora između HGK i HUP-a kako bi se, s reformom HGK, dogovorno 'podijelili poslovi' dviju gospodarskih interesnih grupacija, a u korist članova. Sve je više onih koji smatraju da je i HUP na ovoj razini organizacije dosegao zenit i da mu zapravo prijeti gubitak relevantnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!