zbog kuge

HGK apelira na Srbiju: Ukinite zabranu uvoza svinjetine

12.02.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Kraći opskrbni lanci te jačanje suradnje u sektorima trgovine i poljoprivrede između Hrvatske i Srbije ima golemu ulogu za prosperitete oba gospodarstava, poruka je sa sastanka Hrvatske gospodarske komore i Privredne komore Srbije održanog danas u Vinkovcima uz predstavnike Vukovarsko-srijemske županije, Carinske uprave i Ministarstva unutarnjih poslova.

„Optimizacija prometa na graničnim prijelazima, posebno kada su u pitanju veterinarski i fitosanitarni pregledi, prioritetno je pitanje za poslovne zajednice dvije zemlje. Na granici sa Srbijom postoji samo jedna granična kontrolna postaja, i to cestovna na Bajakovu, što opterećuje cestovni promet i rezultira time da su poduzetnici s obje strane granice suočeni s dugim čekanjima,“ pojasnila je uvodno Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Razgovaralo se zato o mogućnosti izgradnje granične kontrolne postaje za željeznički prijevoz. GKP provode kontrole nad životinjama i robom koja se iz trećih zemalja uvozi na jedinstveno tržište EU. Odluku o njihovom rasporedu na vanjskim granicama EU donosi Europska komisija koja ih također odobrava za rad, u našem slučaju uz Državni inspektorat RH. Kao lokacija željezničke GKP razmatra se prijelaz Tovarnik – Šid. A iako su Carinska uprava i MUP pokazali dobru volju i potvrdili je na sastanku, zeleno svjetlo na koncu daje EK.

Izlaznu točku traže pak domaći proizvođači svinjskog mesa jer je u Srbiji još uvijek na snazi zabrana uvoza svinjetine iz cijele Hrvatske zbog Afričke svinjske kuge.

„Mađarskoj, koja je bila u sličnoj situaciji kao mi, Srbija je već prije nekog vremena skinula zabranu pod uvjetom da se priloži izjava kako meso ne dolazi iz ugroženog područja. Naši proizvođači apeliraju na donositelje odluka u Republici Srbiji da relaksiraju zabranu i za nas, to jest da se dozvoli uvoz svinjskog mesa iz Hrvatske pod uvjetom da je termički obrađeno na temperaturi od minimalno 80 °C. Već ovaj ustupak bi mnogim proizvođačima bio od golemog značaja,“ rekao je Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK te dodao kako vjeruje da će biti sluha s druge strane za ovaj izazov kao i za onaj carinsko-administrativnih poteškoća u poslovanju sa Srbijom.