POZITIVNO POSLOVANJE

HFP u plusu 147 milijuna kuna

10.01.2011 u 10:11

Bionic
Reading

Prema upravo objavljenom izvještaju o HFP-ovu poslovanju u prvih devet mjeseci prošle godine, koji je oglašen na internetskim stranicama Ministarstva financija, ostvareni prihodi veći su od troškova za 92 milijuna kuna. Za usporedbu, u istom razdoblju preklani zabilježen je manjak prihoda od čak 17,64 milijuna kuna, piše Business.hr

Prihode Fonda za privatizaciju, između ostaloga, čine dividende po osnovi dionica, odnosno udjela koji su u vlasništvu Fonda, sredstva ostvarena prodajom i zakupom državne imovine prenesene Fondu, sredstva koja se Fondu prenesu nakon završetka stečajnog, odnosno likvidacijskog postupka, te sredstva od prodaje dionica i udjela iz HFP-ova portfelja.

Potkraj rujna prošle godine ukupna imovina Fonda vrijedila je 12,24 milijarde kuna, a većina toga iznosa odnosila se na financijsku imovinu, odnosno na dionice, udjele u glavnicama poduzeća u državnom vlasništvu, depozite, jamčevine, zajmove, potraživanja na ime prihoda poslovanja i novčana sredstva. Većina prihoda, preciznije 137,52 milijuna kuna, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarena je upravo od financijske imovine, a upravljanjem nefinancijskom imovinom (zemljišta, objekti, postrojenja i oprema, prijevozna sredstva i sl.) u istom razdoblju Fond je uprihodio samo 7,38 milijuna kuna.
Smanjeni rashodi

Uza znatan rast prihoda, HFP je u prvih devet mjeseci prošle godine smanjio i rashode, koji su na dan 30. rujna bili 55,15 milijuna kuna, što je za oko četiri milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2009. godine, kada su rashodi dosegnuli 59,95 milijuna kuna. Većina rashoda odnosila se na financijske rashode, koji su smanjeni 10,5 posto na 21,88 milijuna kuna, i trošak zaposlenih, koji je smanjen neznatnih 1,68 posto na 25,66 milijuna kuna.

Inače, HFP je prema Vladinoj odluci pokrenuo prodaju manjinskih udjela putem dražbi na Zagrebačkoj burzi. Tako je na srpanjskoj dražbi prodajom ostvareno 3,87 milijuna kuna, a na dražbama u studenom i prosincu ostvareno je 10,76 milijuna kuna prihoda.