POČETNA CIJENA 1 KUNA

HFP prodaje Lipik

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.05.2009 13:51
  • Objavljeno 29.05.2009 u 13:48
Fond za privatizaciju

Fond za privatizaciju

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovačev

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio je danas javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju dionica Zdravstveno - rekreacijskog centra (ZRC) Lipik po posebnim uvjetima

Natječaj se odnosi na 28.775 dionica ukupne nominalne vrijednosti 2,87 milijuna kuna, što čini 90,14 posto vrijednosti temeljnog kapitala od čega je 23.571 dionica fiducijarni prijenos u korist Ministarstva financija.

Početna cijena ponude je jedna kuna. Obvezni uvjeti uključuju obvezu zadržavanja turističko - ugostiteljske djelatnosti kao osnovne, zadržavanje sjedišta u Lipiku te poslovni plan za sljedećih pet godina koji, uz ostalo, mora sadržavati plan restrukturiranja.

Ponuđači također moraju procijeniti ili se izjasniti u kojoj mjeri su spremi očuvati zaposlenost te u skladu s poslovnim planom preuzeti obvezu zadržavanja postojećih radnih mjesta i ponuditi otvaranje novih ili preuzeti obvezu provedbe programa zbrinjavanja eventualnog viška zaposlenika.

Od ponuđača se traži i zadržavanje Kolektivnog ugovora te izrada plana ulaganja.

Prvi natječaj za ZRC Lipik objavljen je u listopadu 2005. godine, po nominalnoj cijeni od 2,87 milijuna kuna, a nakon što se nitko nije javio uslijedio je drugi, početkom 2006. s cijenom od 863.250 kuna što je 30 posto nominalne vrijednosti. Prema podacima iz tog natječaja, ukupna aktiva tvrtke iznosila je 180,32 milijuna kuna, dok su ukupne obveze bile 180,14 milijuna kuna.

Kako se ni tada nitko nije javio, ispunjene su zakonske obveze objavljivanja natječaja po nominali i uz popust te je postala moguća jedino prodaja po posebnim uvjetima, za što je potrebna odluka Vlade.

Glavna je djelatnost ZRC-a Lipik pružanje turističko-ugostiteljskih usluga, a ZRC je nekad bio vodeći centar komercijalnog zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, zasnovan na iskorištavanju termo - mineralne vode.

Tvrtka je imala više od 100 godina dugu tradiciju u turizmu, kao i razvijenu specifičnu arhitekturu i gastronomiju. Tijekom Domovinskog rata svi objekti društva potpuno su uništeni, a potom su stradali u požaru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi