REGULATORNA AGENCIJA

HERA predlaže da cijenu plina određuje Vlada

09.03.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) izvijestila je o početku javne rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, iz kojega proizlazi da će cijenu plina praktički određivati vlada

Prema HERA-inu prijedlogu, trošak nabave plina bi uz tržište određivala i vlada tj. on bi se osim s tržišnim kretanjima usklađivao i s vladinom politikom, a vlada je već najavila da neće dopustiti veći rast cijene plina za kućanstva od 1. travnja.

U prijedlogu naime piše da se trošak nabave plina za razdoblje za koje je Vlada Republike Hrvatske donijela posebne propise s ciljem otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu energije, određuje sukladno odredbama tih propisa. To je srž HERA-ina prijedloga koji znači da će cijenu uz tržišne elemente, odrađivati i vladine odluke.

Trošak nabave plina odražava cijenu plina na referentnom plinskom tržištu i predstavlja veleprodajnu komponentu u strukturi krajnje cijene opskrbe plinom.

Kada bi se ta cijena određivala strogi tržišno, zasigurno bi bila znatno veća nego što je sada, jer su tržišne nabavne cijene plina za opskrbljivače znatno porasle u odnosu na prošlu plinarsku godinu.

U javnosti se spominjao mogući rast cijene plina za kućanstva i do 140 posto, budući da bi plinari morali ukalkulirati rast nabavnih cijena i ostalih troškova, pa bi krajnja cijena mogla biti i 130 eura po megavatsatu.

Sadašnja cijena je 41 euro po megavatsatu, a ta bi cijena trebala ostati do kraja ožujka 2024. godine.

Prijedlog zaključka o izmjeni Zaključka u vezi s ublažavanjem porasta cijene plina i sprječavanja izloženosti građana energetskom siromaštvu na dnevnom je redu današnje sjednice Vlade.