MA JE LI TO MOGUĆE?

HEP zamrzava otpremnine čelnicima

07.10.2009 u 14:17

Bionic
Reading

U HEP-u najavljuju prihvaćanje inicijative predsjedničkoga kandidata HDZ-a Andrije Hebranga, koji je nakon pokretanja istrage protiv smijenjene uprave zatražio da se onemogući isplata otpremnina čelnicima tvrtki koje su pod istragom

'U naše zakonodavstvo trebalo bi uvesti klauzulu po kojoj onaj koji je pod istragom ili je osumnjičen nema pravo na otpremninu, odnosno da mu se to pravo, i sve ono što uz tu otpremninu ide, barem zamrzne do rezultata istrage', kazao je krajem rujna Hebrang, nakon što je javnost bila ozlojeđena činjenicom što smijenjeni čelnici HEP-a nakon niza afera i unatoč kaznenoj prijavi, zasad protiv samo jednog od njih, imaju pravo na izdašne novčane nagrade.

Novi predsjednik uprave HEP-a Leo Begović, čini se, prihvatio je Hebrangovu inicijativu, jer, iako su do jučer tumačili otpremnine 'poštivanjem pravnog okvira', danas iz HEP-a dolaze drugačije izjave. Nakon iznenadnog odlaska predsjednika NO Krešimira Ćosića, na red su došle i - otpremnine. 'HEP će svojim aktima za slučajeve da postoji osnovana sumnja o krivičnom i kaznenom djelu zamrznuti otpremnine pojedinog člana uprave do okončanja istrage', kazao je Radomir Milišić, glasnogovornik HEP-a za tportal. Dokaže li se da su članovi uprave počinili kazneno djelo, trebali bi ostati bez unosnih otpremnina.

No budući da je riječ tek o inicijativi, koju je nakon pritiska medija pokrenuo Leo Begović i koja se mora tek uvrstiti u statut, smijenjeni bi članovi i dalje mogli ostati – nagrađeni. Na pitanje hoće li se zamrzavanje otpremnina odnositi na Ivana Mravaka i smijenjene članove uprave, glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić kazao je: 'Još se ne zna hoće li to pravno biti moguće i u koje će se vrijeme u statut uvrstiti ova inicijativa novog predsjednika uprave.'

Još jednom su iz HEP-a demantirali da smijenjenim članovima uprave pripadaju milijunske otpremnine, objašnjavajući kako je riječ o 'samo' nekoliko stotina tisuća kuna: 'Otpremnine se isplaćuju samo u slučaju da bivši član uprave napusti HEP odnosno za slučaj da ne prihvati ponuđeni ugovor za novo radno mjesto. Iznos otpremnina kreće se u rasponu između 250 i 300 tisuća kuna', kazali su u HEP-u.