ZA VOZILA BUDUĆNOSTI

HEP i Doking stvaraju 'elektorničku cestu'

19.05.2012 u 16:51

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević i direktor tvrtke DOK-ING - hrvatskog proizvođača električnih vozila Vjekoslav Majetić potpisali su danas sporazum o poslovnoj suradnji, na izgradnji infrastrukture za punjenje električnih vozila kojim se, kako je istaknuto, otvara put njihovoj suradnji na području elektromobilnosti

'Sporazum je otvorio vrata električnim vozilima u Hrvatskoj', istaknuo je Majetić. Pojasnio je da je sporazum potpisan radi izgradnje infrastrukture, odnosno punionica za električna vozila, jer, kako je rekao, bez mreže punionica električni automobili ne mogu ući u Hrvatsku, odnosno mogu ali u ograničenom broju. 'Mi kao proizvođač vozila, ako ne bismo mogli puniti ta vozila, ona bi bila osuđena na propast', rekao je. Podsjetio je kako je DOK-ING-ov automobil u potpunosti hrvatski proizvod te da su ga proizveli prije tri godine i dodao kako dosad ima modifikacije u pripremi za serijsku proizvodnju, koja će biti gotova krajem ljeta, a krajem godine kupci će ga moći naručiti.

Majetić smatra kako je automobil vrlo interesantan i za svjetsko tržište jer je električni auto definitivno auto budućnosti.

Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević istaknuo je kako je u vremenu koje je pred nama, elektro mobilnost jedan od projekata koji će sasvim sigurno profunkcionirati i HEP-ova je obveza dati potporu u tom projektu. Dodao je kako je to dio ukupnoga HEP-ova nastojanja da u svoje energetske objekte ugradi najbolje i najnovije tehnologije u smislu zaštite okoliša i održivog razvoja. Istaknuo je kako je cilj projekta eMobilnosti da na simboličnoj razini, zajedno s tvrtkom DOK-ING i ostalim tvrtkama u Hrvatskoj napravi infrastrukturu, koja se zove 'elektronička cesta', a s kojom ćemo se priključiti na europske elektroničke ceste, što podrazumjeva kompletan servis i punjenja elekroautomobila i čitav niz usluga.

'U tom smislu i mi dajemo potporu i direktoru DOK-ING-a Vjekoslavu Majetiću i tvrtki sa svim njezinim suradnicima i čestitam mu na uspjehu, koji je rezultat golemoga entuzijazma. Danas smo pioniri, a vjerujem da ćemo danas-sutra zajedno sa svima koji će biti zaposleni, što je definitivno golemi potencijal za nova radna mjesta biti puno zadovoljniji', istaknuo je Koračević.


Naglašeno je kako će DOK-ING napraviti konverziju vozila iz HEP-ovog voznog parka iz konvencionalnih u električna. Testiranjem se želi doći do potrebnih saznanja za unaprjeđenje tehologije rada, jer će upravo o stupnju tehnološkog razvoja ovisiti primjena električnih vozila u svakodnevnom životu. Potpisivanjem sporazuma HEP nastavlja razvojni projekt eMobilnosti, kojima prvenstveno želi smanjiti emisiju CO2, aktivno se uključiti u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i otvoriti dodatne mogućnosti u razvoju vlastite infrastrukture i izgradnje energetske ceste, koja bi povezala cijelu Hrvatsku i priključila nas na europsku energetsku autocestu.

EU budućnost ima za cilj omogućiti 'roaming' za električna vozila svima koji iz Europe dolaze u Hrvatsku na odmor ili su samo na proputovanju kroz našu zemlju. Projektom eMobilnosti HEP svojim kupcima želi osigurati i dodatne usluge, ali i dobiti nove kupce, a razvoj napredne infrastrukture HEP-u će osigurati nova 'skladišta energije', a kupcima omogućiti punjenje vozila po najpovoljnijim tarifama.

Sporazum je potpisan na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje se u sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna održava izložba tvrtki, energetskih i razvojnih agencija, udruga te EKO dječjih vrtića i škola aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva i zaštite okoliša. Ta je izložba središnji i ujedno završni događaj Zagrebačkog energetskog tjedna koji se održava od 14. do 19. svibnja.