UPITNO POVEĆANJE KAPITALA

Hanfa stopirala trgovanje dionicama Luke Ploče

13.01.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) naložila je danas Zagrebačkoj burzi da privremeno obustavi trgovanje dionicama Luke Ploče dok javnost ne bude ispravno i točno obaviještena o okolnostima pod kojim se namjerava javnom ponudom provesti postupak povećanja temeljnog kapitala Luke Ploče

Kako se navodi u obrazloženju Hanfe, 15. prosinca 2010. u Narodnim novinama je objavljen saziv na izvanrednu glavnu skupštinu Luke Ploče na kojoj se između ostalog predviđa donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju redovnih dionica ulozima u novcu.

Prema tom prijedlogu, povećanje temeljnog kapitala će se provesti javnom ponudom dionica, uplatom u novcu, u dva kruga (u prvom sudjeluju postojeći dioničari koristeći pravo prvenstva, a u drugom sve osobe sa sjedištem ili prebivalištem u Hrvatskoj), 'pri čemu će raspon cijene te konačnu cijenu dionica u javnoj ponudi utvrditi Uprava uz suglasnost Nadzornog odbora, s tim da se nove dionice ne mogu izdati za iznos koji je manji od nominalnog iznosa dionice, odnosno 400 kuna po dionici'.

Osim tih informacija Luka Ploče o predloženom povećanju temeljnog kapitala nije službeno iznosila nikakve druge informacije.

Međutim, prema podacima kojima Hanfa raspolaže, član Uprave Ivan Pavlović, u siječnju gostujući u radijskoj emisiji iznio, vezano za postupak povećanja temeljnog kapitala, iznio dvije informacije koje nikad ranije nisu objavljene investicijskoj javnosti.

'Prva informacija se odnosi na raspon cijene u postupku povećanja temeljnog kapitala - iznesen je raspon cijene od 1.200 do 1.500 kuna za prvi krug upisa, a druga informacija se odnosi na vraćanje novca upisnicima u prvom krugu - izneseno je da će se u slučaju naknadno postizanja niže cijene upisnicima u prvom krugu naknadno vratiti razlika u cijeni', navodi Hanfa.

Hanfa je 11. siječnja zatražila očitovanje o detaljima planiranog postupka dokapitalizacije i objavu informacije javnosti, no iz Luke Ploče do danas nisu dobili službeno očitovanje.

Osim toga, danas se u jednim poslovnim novinama iznosi informacija da će raspon cijene u dokapitalizaciji biti između 800 i 1.500 kuna po dionici, navodi se u obrazloženju.

Hanfa ocjenjuje da informacija o točnom rasponu cijene i eventualnom vraćanju razlike u cijeni predstavljaju prema svom sadržaju povlaštenu informaciju koju je izdavatelj, sukladno Zakonu o o tržištu kapitala, obvezan bez odgode objaviti na zakonom propisan način.

Slijedom toga, Hanfa je ocijenila da je privremena obustava trgovanja dionicom Luke Ploče, dok javnost ne bude točno i potpuno obaviještena o svim okolnostima koje u navedenom slučaju predstavljaju povlaštenu informaciju, donesena u svrhu zaštite interesa ulagatelja, navodi se u obrazloženju rješenja.