PONUDA DIONICA LUKE PLOČE

Hanfa opomenula RBA zbog sukoba intresa

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.10.2011 15:33
  • Objavljeno 24.10.2011 u 15:33
burza

burza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) rješenjem je Raiffeisenbank Austriji (RBA) izrekla javnu opomenu, jer u obavljanju investicijske usluge u odnosu na javnu ponudu dionica Luke Ploče nije primjenjivala mjere i postupke za upravljanje sukobom interesa propisane internom Politikom upravljanja sukobom interesa. U rješenju, koje je Hanfa objavila na svojim internet stranicama, navodi se da je Agencija provela postupak izvanrednog neposrednog nadzora nad RBA, a predmet nadzora bilo je obavljanje investicijske usluge u odnosu na javnu ponudu dionica Luke Ploče

Luci Ploče Hanfa je 16. lipnja ove godine odobrila jedinstveni prospekt javne ponude 200.353 redovne dionice, pojedinačne nominalne vrijednosti 400 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 80,14 milijun kuna, a u tom je postupku RBA pružao Luci Ploče investicijsku uslugu provedbe ponude, odnosno prodaje financijskih instrumenata bez obveze otkupa.

Hanfa je uvidom u dostavljene podatke o upisu u prvom i drugom krugu utvrdila da je RBA za vlastiti račun upisao dionice Luke Ploče u drugom krugu podnošenjem četiri upisnice, odnosno ponude - tri prvi dan upisa u drugom krugu, 6. srpnja (uz ponuđene cijene u rasponu od 900 do 1.200 kuna), te jedna zadnji dan upisa, 11. srpnja (za 2.900 dionica, uz ponuđenu cijenu od 850 kuna, što je bila i konačna cijena).

Sve su te upisnice potpisali izvršni direktor Sektora riznice i investicijskog bankarstava RBA Ivan Žižić i član Uprave Zoran Košćak, a njih su dvojica imala uvid u sve podatke iz knjige upisa koja se vodila u lotus notes bazi 'Prodaja dionica - Luka Ploče', pa su osobe koje su imale uvid u te podatke ujedno donosile odluke o stjecanju dionica Luke Ploče za vlastiti račun RBA.

Hanfa detaljno obrazlaže i kako je na temelju informacija i saznanja, koje su bile poznate samo osobama uključenim u postupak, a koje se sukladno Zakonu o tržištu kapitala smatraju povlaštenim informacijama, donijeta odluka o upisu dodatnih 2.900 dionica Luke Ploče, te da upis tih dionica, u trenutku kada je za uspješno izdanje bio potreban upis čak 149.287 dionica, nije mogao imati učinak na uspješnost izdanja.

Sukob interesa u RBA reguliran je Politikom upravljanja sukobom interesa, a tim je internim aktom kod alokacije novog izdanja koji preferira RBA kao investitora propisan obrambeni postupak i to uspostavom tzv. 'kineskog zida' i fizičko grupiranje različitih poslova u različitim direkcijama.

Hanfa navodi da u konkretnom slučaju nisu uspostavljeni 'kineski zidovi' te da je u postupku nadzora utvrđeno da u društvu (RBA) opisane situacije nisu niti prepoznate kao sukob interesa, odnosno potencijalni sukob interesa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi