binarne opcije i cfd-ovi

Hanfa konačno stavila izvan zakona dva financijska instrumenta na kojima se moglo izgubiti velike novce

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 25.07.2019 13:13
  • Objavljeno 25.07.2019 u 13:13
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je trajno zabranila stavljanja na tržište, distribuciju i prodaju binarnih opcija malim ulagateljima na području Republike Hrvatske, priopćeno je iz Hanfe

Odluka se odnosi i na stavljanje tog proizvoda na prodaju malim ulagateljima izvan RH, a s teritorija RH.

Upravno vijeće Hanfe na današnjoj je sjednici donijelo i odluku o trajnom ograničenju stavljanja na tržište, distribucije i prodaje ugovora za razlike (ugovori za razlike /contracts for differences - CFD) malim ulagateljima na području Hrvatske. Odluka se odnosi na trajnu zabranu za CFD-ove rizičnijih karakteristika i to za sva investicijska društva i kreditne institucije koje te proizvode promoviraju, distribuiraju ili prodaju u Hrvatskoj te na sva investicijska društva iz drugih članica EU-a koje, na bilo koji način, pružaju takve usluge kod nas.

Ranije su na snazi bile privremene zabrane Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) no zbog njihova isteka ukazala se potreba za donošenjem Hanfinih mjera, u cilju trajne zaštite hrvatskih građana, kaže se u priopćenju Hanfe.

Obje odluke stupit će na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama.

Zabranu trgovanja binarnim opcijama i ograničenja za CFD-ove Hanfa je najavila početkom srpnja, a te je poteze objasnila zaštitom malih ulagatelja od tih složenih i visokorizičnih financijskih proizvoda. Hanfa je tada upozorila na velik rizik od gubitka za male ulagatelje, te na niz istraga i prijava za ljude koji su izgubili novac na tim i sličnim instrumentima.

U takve proizvode se ulaže putem interneta, a učestala metoda njihove prodaje je i putem telefonskog poziva, te potom daljnjeg upućivanja na određene internet stranice.

Prilikom marketinških akcija za prodaju CFD-ova klijentima ne objašnjava jasno što kupuju. Tako su im se nudile dionice tehnoloških divova poput Applea, a zapravo se radilo o ugovoru o razlici (CFD), a koji sadrži "polugu" od trideset puta.

  • +13
  • +10

Prilikom marketinških akcija za prodaju CFD-ova klijentima se često ne objašnjava jasno što kupuju

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Poluga omogućava ulagaču da s relativno malo novca ostvari relativno veliki dobitak. Ako je poluga 30 puta i ako dionica poskupi za jedan posto, ulagač će zaraditi 30 posto. Ali s druge strane, ako vrijednost dionice padne za jedan posto, on gubi 30 posto ulaganja. Tako pad vrijednosti dionice od 3,3 posto znači gubitak cijelog uloga.

Na današnjoj sjednici donesena su i dva nova pravilnika sukladno odredbama Zakona o osiguranju (Narodne novine br. 30/15, 112/18): pravilnik koji definira uvjete za obavljanje funkcije člana uprave, nadzornog odbora ili prokurista u društvu za osiguranje/reosiguranje i ovlaštenog zastupnika podružnice društava za osiguranje/reosiguranje te pravilnik koji propisuje minimalne standarde, način obračuna i mjerila za izračun tehničkih pričuva.

Društvu Meritus Ulaganja iz Zagreba Hanfa je danas izdala odobrenje za jedinstveni prospekt u vezi s uvrštenjem na uređeno tržište 857.805 redovnih dionica, ukupne nominalne vrijednosti 85,78 milijuna kuna.

Goranu Jurišiću odobreno je obavljanje funkcije člana uprave Adriatic osiguranja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!