NOVA PRAVILA

Hanfa donijela smjernice za ulaganja mirovinskih fondova u startupe

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 02.11.2019 14:50
  • Objavljeno 02.11.2019 u 14:50
Ante Žigman

Ante Žigman

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je smjernice kojima će obveznim mirovinskim fondovima biti omogućeno ulaganje u vrijednosne papire i udjele u startup kompanijama koje se financiraju putem crowdfunding platformi.

Riječ je o Smjernicama o uređenim sustavima za prikupljanje kapitala, koje su izrađene u skladu sa Zakonom o obveznim mirovinskim fondovima te podrazumijevaju trgovinske platforme na kojima je malim i srednjim poduzećima, osobito inovativnim i startup poduzećima, omogućen pristup financiranju. Smjernice se odnose i na multilateralne trgovinske platforme u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala.

Ulaganje u ovakva poduzeća uključivat će i specifične rizike, posebice rizik likvidnosti, neisplate dobiti te rizik gubitka cjelokupnog ulaganja, posebice kod startup poduzeća. Ti rizici će varirati ovisno o nacionalnom okviru koji uređuje poslovanje crowdfunding platforme, to jest platforme za skupno financiranje, zatim o tome radi li se o startup projektu ili malom i srednjem poduzeću koje traži dodatno financiranje za rast poslovanja, kao i pravilima rada same platforme i razini i vrsti informacija koje platforma i vlasnik projekta pružaju potencijalnim investitorima.

Usvojene su i smjernice kojima se dodatno opisuju situacije koje se smatraju sukobom interesa koje se također odnose na obvezna mirovinska društva i mirovinske fondove te koje donose primjere situacija koje se mogu smatrati sukobom interesa, kažu iz Hanfe.

Upravno vijeće Hanfe donijelo je i rješenje kojim se društvu Auctor Holding a.s. iz Češke odobrava zahtjev za objavljivanje ponude za preuzimanje društva Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond s javnom ponudom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!