MINISTAR NA KOLODVORU

Hajdaš Dončić: Gužva redovno prati radove

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.03.2013 14:47
  • Objavljeno 05.03.2013 u 14:47
siniša hajdaš dončić

siniša hajdaš dončić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Radovi na izmjeni sustava signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom glavnom željezničkom kolodvoru mogli bi završiti u nedjelju, 10. ožujka, izvijestili su danas inženjeri HŽ Infrastrukture tijekom posjeta ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, koji je obišao i razgledao radove

Zbog završne faze radova na izmjeni signalno-sigurnosnog uređaja željeznički je promet preko Glavnoga kolodvora obustavljen 1. ožujka u 23 sata, a predviđeno je da ta obustava traje do ponedjeljka, 11. ožujka, u 4,00 sata do kada je na snazi privremena regulacija prometa.

Zbog gužvi i kašnjenja putnicima se ispričao predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić koji je naglasio da se radovi na izmjeni signalno-sigurnosnog uređaja obavljaju zbog sigurnosti građana i prometovanja te ih zamolio za razumijevanje.

U HŽ-u napominju da kašnjenja ni izbliza nisu onakva o kakvima izvještavaju pojedini mediji, već se kreću u granicama od pola sata.

Zamoljen za komentar prigovora građana i putnika na gužve i kašnjenja zbog rekonstrukcije Glavnog kolodvora, ministar Hajdaš Dončić je kazao da gužva redovno prati takve radove, ali da se radovi moraju dovršiti.

Na pitanje što misli o akciji strojovođa koji su smanjili brzinu vlakova pravdajući to nesigurnošću hrvatskih pruga, pozvao je strojovođe da i oni pridonesu restrukturiranju HŽ-a.

Ministar Hajdaš Dončić u izjavi za novinare tijekom obilaska rekao je da je, uz podizanja sigurnosnih standarda, rekonstrukcija signalno-sigurnosnih uređaja na Glavnom kolodvoru važna zbog njegove uloge u budućem obnovljenom riječkom prometnom pravcu u čiju rekonstrukciju i modernizaciju su u planu ulaganja od 2,5 milijardi eura.

Projekt izmjene signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru vrijedan je 11,6 milijuna eura, od čega se 85 posto iznosa financira bespovratno iz fonda EU-a IPA, a ostatak iz državnog proračuna.

Izmjena signalno-sigurnosnih uređaja na Glavnom kolodvoru obuhvaća njihovo postavljanje, zamjenu telekomunikacijske opreme, rekonstrukciju kolodvorskih kolosijeka i obnovu zgrade postavnice.

Izvođač radova je konzorcij tvrtki Siemens AG Östereich i Elektrokem, a nadzor provodi španjolska tvrtka Tecnica y Proyectos.


Očekuje se da će novi uređaji omogućiti bolju protočnost vlakova kroz zagrebačko čvorište, od Borongaja, preko Klare do Zapadnog kolodvora i smanjiti utjecaj uskog grla u daljinskom prijevozu na desetom paneuropskom koridoru.

Poboljšanje bi trebali osjetiti i putnici koji svakodnevno koriste prigradsku željeznicu u Zagrebu.

Dosadašnji signalno-sigurnosni sustav Glavnog kolodvora izgrađen je još 1936., a postavljen 1938. godine. Kao i novi, proizveo ga je Siemens, a danas nakon potvrde radne dugovječnosti ima muzejsku vrijednost u segmentu tehničke baštine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!