PRVIH DEVET MJESECI

Gubitak Grupacije Đuro Đaković 53,6 milijuna kuna

28.10.2021 u 15:43

Bionic
Reading

Đuro Đaković grupacija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovala je s gubitkom od 53,6 milijuna kuna, što je za 68,5 posto više nego lani, kada je u istom razdoblju gubitak iznosio 31,8 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće objavljeno u četvrtak

Pritom su konsolidirani prihodi te slavonskobrodske grupacije dosegnuli 252,9 milijuna kuna, što je 11,7 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi bili 306,5 milijuna kuna ili 3,7 posto manji.

U financijskom izvješću se ističe i da je normalizirana EBITDA, donosno dobit umanjena za jednokratne troškove vrijednosnih usklađenja i rezervacija za potencijalne gubitke i otpise obveza, pozitivna i iznosi 16,7 milijuna kuna.

Krajem rujna bilo je ugovoreno ukupno 219,5 milijuna kuna vrijednih poslova, pri čemu najviše, 125 milijuna, od švicarskog naručitelja.

Nakon odobrenja potpore za sanaciju od Vlade RH i Europske komisije u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, grupacija Đuro Đaković je uspjela stabilizirati svoju likvidnost, navodi se između ostaloga u izvješću. Nakon toga i proizvodni proces je optimiziran i kreće se nesmetano dok raste i razina poslovnih prihoda, poglavito prihoda od izvoza te bi sve trebalo završiti ulaskom strateškog partnera u vlasničku strukturu kompanije. 

Kako se dalje ističe, trenutno se radi na dovršetku programa restrukturiranja grupacije te je u tijeku proces usuglašavanja i odobrenja programa restrukturiranja od strane Europske komisije, nakon čega se očekuje donošenje svih odluka nadležnih tijela. U slučaju neprihvaćanja programa vjerojatan scenarij je gašenja većih dijelova proizvodnje, gubitak najvećeg dijela radnih mjesta i imovine. Uspjeh programa trebao bi značiti osiguranje dugoročne održivosti i stabilnog razvoja cijele grupacije, ističe se u izvješću.