Net-Zero Asset Owner Alliance

Grupa investicijskih tvrtki najavljuje sankcije kompanijama zbog ugljena

06.11.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Skupina vodećih svjetskih osiguravatelja i mirovinskih fondova najavila je sankcije tvrtkama koje nastave financirati, osiguravati i graditi nove termoelektrane, naznačivši i mogućnost prodaje vlasničkih udjela

Udruga Net-Zero Asset Owner Alliance upravlja imovinom ukupne vrijednosti veće od 5.000 milijardi dolara a njezin je član, među ostalima, i njemački osiguravateljski div Allianz.

Nedavno su se obavezali da će inzistirati na strožim ograničenjima emisije ugljikovih spojeva za imovinu čiji su vlasnici.

Prema izvješću u koje je Reuters dobio uvid a bit će objavljeno početkom sljedećeg tjedna, spremaju se pozvati kompanije u koje su uložili da izrade planove o napuštanju termalnog ugljena.

"Ne bude li ugljični otisak smanjen u dugoročnoj perspektivi, članovi saveza bit će prisiljeni poduzeti još oštrije mjere i u konačnici prodati imovinu", upozorio je Guenther Thallinger iz Allianza.

Kako bi pomogla, grupa je definirala temeljna načela, prema kojima kompanije, između ostalog, više ne bi smjele financirati, osiguravati, graditi, razvijati ni planirati nove termoelektrane za ugljen, uz izuzetak već pokrenutih projekata.

Morale bi također odmah otkazati sve nove projekte s termalnim ugljenom koji još nisu u fazi izgradnje, uključujući rudnike i infrastrukturu, kao i opskrbu srodnim proizvodima i uslugama.

"Članovi saveza vjeruju da bi sve tvrtke u našim portfeljima morale razumjeti šire implikacije aktivnosti, operacija i projekata u kojima su angažirane", navodi se u izvješću.

Prema Pariškom klimatskom sporazumu, rast temeperature na Zemlji trebao bi do 2050. biti ograničen na 1,5 Celzijevih stupnjeva u usporedbi s predindustrijskim razdobljem. Razvijena gospodarstva moraju zato do 2030. postupno odbaciti većinu termalnog ugljena.

Do 2040. ugljen bi u cijelosti trebao biti izbačen iz upotrebe, podsjeća Reuters.