ČUDNA LOGIKA

Grčić: Povećanje PDV-a neće nikoga osiromašiti

26.09.2013 u 20:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić za RTL je prokomentirao Vladine Smjernice i osvrnuo se na žestoke kritike koje stižu od većine stručne javnosti, sindikata i oporbe

'Vidite, ove kritike koje čujemo zvuče - budimo realni, tražimo nemoguće. HUP traže da sve režemo, sindikati kažu nemojte ništa dirati, a oporbenjaci valjda brzo zaboravljaju da su kumovali ovom stanju u kojem jesmo. Dakle, ova Vlada pokušava naći sredinu, biti umjerena, ne dirati one najugroženije socijalne skupine, ali ni plaće zaposlenih. Našli smo određena mjesto u proračunu gdje može štedjeti, a da ne ugrozimo standard najvećeg broja ljudi u ovoj zemlji', rekao je Grčić.

Ustvrdio je kako podizanje PDV-a na dječju hranu, ulje, šećer i vodu neće previše pogoditi građane.

'Budite uvjereni da su ovo minimalne korekcije stope PDV-a. Dakle, riječ je o ovoj središnjoj stopi i tih dva-tri posto nikoga u ovo zemlji neće osiromašiti', dodao je potpredsjednik Vlade.

Linić: Podizanje međustope ne mora značiti poskupljenje

'Nemojmo stvarati paniku. Uvjeren sam da neće biti poskupljenja', rekao je ministar financija Slavko Linić za HTV komentirajući podizanje PDV-a na dječju hranu, ulje, šećer i vodu

'Podizanje međustope za tri posto ne mora značiti poskupljenje. I smanjenje PDV-a sa 25 na 10 posto nije donijelo pojeftinjenje. Gospodarstvo mora platiti veću stopu, građani ne', uvjeren je Linić.

S druge strane najavljuje povećanje cijena goriva jer Vlada planira povisiti trošarine.

'Trošarine moramo podići jer su one na najnižoj razini u EU-u. Ali glavninu utjecaja na cijene goriva i dalje će imati kretanja na globalnom tržištu nafte. Kad bi Ina bila malo odgovornija, imala bi i konkurentnije cijene goriva', rekao je Linić.

Hrvatska će se u narednih pet-šest godina neprekidno zaduživati jer trošimo više nego što uprihodimo, najavio je Linić.