TALIJANI SU BRŽI

Gradi se LNG terminal u Trstu

02.06.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Talijansko ministarstvo zaštite okoliša, kako je objavljeno u petak 29. svibnja, sprema se dati zeleno svjetlo za gradnju LNG terminala u predgrađu Trsta, dok se hrvatski partneri u Adria LNG konzorciju, usprkos požurnicama iz Vlade još nisu pomaknuli s mrtve točke

Ina, Plinacro i HEP do danas nisu registrirali tvrtku LNG Hrvatska, čije je osnivanje, piše Business.hr preduvjet za početak aktivnosti na gradnji terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku.

Čini se da između Krka i Trsta prava utrka tek počinje i s razlogom se postavlja pitanje ima li mjesta za dva takva terminala na Jadranu, te što će odugovlačenje značiti za projekt na Krku. U Ini, Plinacru i HEP-u potvrdili su da se usprkos požurivanju potpredsjednika Vlade Damira Polančeca ništa nije promijenilo, odnosno da se stalo na pismu namjere za osnivanje LNG Hrvatske. 'Dokumentacija za osnivanje tvrtke je u pripremi, a pregovori su u tijeku,' kaže Radomir Milišić glasnogovornik HEP-a.

U Ini vlada mišljenje da do Glavne skupštine 10. lipnja Ina vjerojatno neće ući u LNG HRvatska jer je riječ o strateškoj odluci. Na pitanje ima li prostora za tržišno funkcioniranje obaju terminala tršćanskog i krčkog, u Ini smatraju da bi mogle nastati poteškoće ako se prva faza rada obaju terminala poklopi, što je moguće.