DAMIR KUŠTRAK

'Građani nisu spremni za EU, Agrokor se priprema'

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 28.10.2011 08:18
  • Objavljeno 28.10.2011 u 07:00
Damir Kuštrak

Damir Kuštrak

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'U ovom društvu premalo se govori o antipoduzetničkoj klimi, antikapitalističkom mentalitetu i anti EU klimi. Građani nisu pripremljeni za ulazak u EU, a mi se u Agrokoru za to pripremamo i uvjereni smo da ćemo od toga imati više prilika nego štete', kazao je Damir Kuštrak, izvršni potpredsjednik Agrokora, na konferenciji Dan velikih planova

Prognozirajući poslovne prilike u 2012. godini, Damir Kuštrak upozorava da se moraju prepoznati potencijalni generatori rasta BDP-a u 2012. godini i očuvati kreditni rejting zemlje, o čemu će direktno ovisiti i cijena kapitala.

Neke od velikih problema, po njemu, generira država, i to uglavnom kroz lošu zakonsku regulativu. Govoreći o poljoprivredi, kritizirao je Zakon o poljoprivrednom zemljištu kao potpuno neadekvatan za kvalitetno upravljanje tako bitnim resursom. Iako se kunemo u tu djelatnost, poljoprivrednog je zemljišta sve manje, upozorio je.

Šireći područja djelatnosti Agrokor je poslovnu priliku prepoznao i u energetici – točnije, u području obnovljivih izvora. Kuštrak je podsjetio da su na Konzumu u novozagrebačkom Sopotu instalirali malu elektranu, a s podsmijehom se osvrnuo na činjenicu da im treba suglasnost HEP-a za korištenje te struje. 'HEP se ponaša kao da je nadležan za korištenje Sunca', komentirao je njihov monopolistički položaj.

Država nema, upozorio je Kuštrak, jasnih ciljeva u energetici niti zna kako usmjeriti privatne poduzetnike u tu djelatnost. Komentirajući situaciju u turizmu, kazao je da je i u toj djelatnosti situacija slična - Zakon o turističkom zemljištu predstavlja veliki problem. Nije jasno tko bi zapravo trebao brinuti o destinacijama i destinacijskom menadžmentu, a kako država (ne)uspješno razvija turizam pokazuje i primjer Kupara, nekadašnjeg vojnog odmarališta koje 'nakon dvadeset godina ide u natječaj'.

Kao neiskorišteni potencijal u hrvatskoj industriji, Kuštrak prepoznaje kapacitet druge smjene, smatrajući da bi njezino korištenje otvorilo nova radna mjesta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi