KAO PIJANI MILIJARDERI

Grad Zadar umalo bankrotirao

04.03.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Zadarska gradska uprava nije uplatila novac za polugodišnju kamatu vlasnicima obveznica koji su na taj način sufinancirali izgradnju sportskog centra i bazena na Višnjiku

Grad Zadar nije uspio skupiti 3,8 milijuna kuna za isplatu kamata na municipalne obveznice koje su dospjele 1. ožujka, objavljeno je u utorak na stranicama Središnjega klirinškog depozitarnog društva.

Sa zakašnjenjem od dva dana, plaćena je kamata, ali je glavnica koja dospijeva 1. rujna ostala netaknuta i Grad će se morati iznova zaduživati kako bi je otplatio, piše Business.hr

Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić (HDZ) poručuje da Grad ima velikih teškoća u naplati svojih potraživanja, ali da stvari nisu tako crne te je najavio rebalans proračuna, koji je svojom visinom gotovo jednak cijeni dvorane. Izgradnja dvorane na Višnjiku stajala je 300 milijuna kuna, a 240 milijuna kuna iznosio je proračun Grada 2004, kada se Grad zadužio obveznicama. Preko municipalnih obveznica Grad se zadužio 18,5 milijuna eura.

'Riječ je o gospodarskom i političkom bankrotu. Ponašali su se kao pijani milijarderi dajući posao svojoj građevinskoj operativi i sad je sve došlo na naplatu. Pokrali su sirotinju jer su sav novac za socijalu davali za skupe projekte, na što ih godinama upozorava državna revizija. Tamo nešto jako smrdi', komentirala je oporbena vijećnica Ingrid Antičević-Marinović (SDP).