gorup grupa

Posrnula i posljednja tvrtka iz carstva prvoga zagorskog milijardera, on tvrdi: Nemam više s time nikakve veze

07.02.2020 u 10:31

Bionic
Reading

Bjelovarskom Trgovačkom sudu dostavljen je prijedlog Financijske agencije za otvaranje stečaja u Gorup stočarstvu, jedinom preostalom dijelu negdašnjeg poslovnog carstva Božidara Gorupa, prvog zagorskog milijardera koji je nestao početkom 2015. u jeku pokušaja da nekolicinu svojih tvrtki koje se bave poljoprivredom, stočarstvom i trgovinom s ukupnim godišnjim prometom u najboljim godinama od oko milijardu kuna, osovi na noge u predstečajnim nagodbama

'S tvrtkom Gorup stočarstvo više nemam nikakve veze, kao ni s jednom tvrtkom iz sastava Gorup grupe', rekao je za Jutarnji list Božidar Gorup, prvi zagorski milijarder koji je najširoj javnosti postao poznat nakon misteriozna nestanka početkom 2015. i isto tako misterioznog povratka u Klanjec gdje je živio i vodio biznis, u studenom 2017. godine.

Gorup je rekao kako se iz Gorup stočarstva povukao prije pet godina, a o zahtjevu za stečaj ne bi govorio jer je pravo vjerovnika da donesu takvu odluku.

Na novinarski upit je li i dalje u biznisu samo je kratko poručio da je zaposlen.

Gorup je u listopadu 2014. sam zatražio predstečaj za svoje tvrtke Gorup d.o.o. i Gorup stočarstvo d.o.o., prijavivši u prvoj od njih “minus” od, kako je naveo u zahtjevima za predstečajeve, najmanje 150 milijuna kuna, a u drugoj od najmanje 200 milijuna kuna. U kasnijim postupcima pred Financijskom agencijom utvrđeno je da su dugovi u obje tvrtke dvaput veći. U jednom istupu za medije nakon pojave 2017. pojasnio je kako je privremeni nestanak bio njegov odgovor na poslovnu i životnu situaciju u kojoj se našao.

Vjerovnici Gorup stočarstva prihvatili su u listopadu 2015. vlasnikov prijedlog predstečajne nagodbe, no uslijedile su brojne žalbe i nagodba nikada nije prihvaćena na zagrebačkom Trgovačkom sudu. Četiri godine je trajao pokušaj da tvrtka dobije potporu vjerovnika za predstečaj u kojem bi ju se moglo spasiti. Prošloga rujna FINA je donijela odluku o odbačaju prijedloga predstečajne nagodbe te zatražila stečaj na zagrebačkom Trgovačkom sudu odakle je zahtjev proslijeđen na sud u Bjelovar.

U pokušanoj predstečajnoj nagodbi Gorup stočarstvo utvrdilo je dug od 217,4 milijuna kuna, a listu vjerovnika predvode banke i Gorupovi poslovni partneri poput kutinske Petrokemije. Tvrtka potražuje od svojih dužnika 49 milijuna kuna, a na popis imovine iz koje se mogu namiriti vjerovnici stavila je 31 nekretninu.

Božidar Gorup na vrhuncu moći, prema dostupnim podacima, bio je upravljački ili vlasnički povezan s čak 54 tvrtke. Od onih koje je i osnovao pod svojim prezimenom, u stečaju su, osim Gorupa d.o.o., i kooperacija i prerada mesa, dok su obnovljivi izvori energije već i brisani iz sudskog registra, piše Jutarnji list.

Gorup stočarstvom upravlja Zdravko Lenard, a negdašnje Gorupove tvrtke koje su u stečaju imaju stečajne upravitelje.