ODLAZI OKO TISUĆU ZAPOSLENIH

Gorenje nudi sporazumne otkaze

09.02.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Zbog pada narudžaba za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje nudi dijelu zaposlenih sporazumni prekid radnog odnosa, s mogućnošću veće otpremnine

Uprava jedne od najvećih slovenskih tvrtki, s 11.000 zaposlenih u zemlji i inozemstvu, potvrdila je u ponedjeljak da su zaposleni od kadrovske službe dobili pisma kojima se pozivaju na razgovor o mogućnosti prekida ugovora o radu, pri čemu bi dobili veće otpremnine od redovitih, kako bi se mogli preorijentirati na otvaranje neke privatne poslovne djelatnosti.

'Pri tome smo spremni pažljivo i odgovorno analizirati svaki pojedinačni prijedlog za sklapanje sporazuma o prestanku zaposlenja u našoj kompaniji', navodi u dopisu zaposlenima vodstvo tvrtke.

U Gorenju navode da su o mjerama smanjivanja broja zaposlenih prisiljeni razmišljati zbog odraza ekonomske krize na prodaju njihovih proizvoda, odnosno zbog smanjenja prodaje za oko četvrtinu u odnosu na prošlu godinu. Lani su u prvih devet mjeseci bilježili rast prodaje, dok su se trendovi potpuno promijenili krajem prošle i početkom ove godine.

Zbog slabijih poslovnih rezultata i likvidnosti Gorenje je s početkom ove godine u dogovoru sa sindikatima već smanjilo broj sati u radnom tjednu s 40 na 36 sati, te plaće zaposlenih za deset posto.

Do sada se ocjenjivalo da će to, uz 'meko otpuštanje' nešto više od 300 zaposlenih na određeno vrijeme i redovna umirovljenja, biti dovoljno da se stanje stabilizira.

Prema neslužbenim informacijama koje prenose mediji, Gorenje sada računa da će ponudu za sporazumni odlazak iz tvrtke prihvatiti oko tisuću zaposlenih.