slovenski koncern

Gorenje lani poslovalo s minusom od 37,3 milijuna eura

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2019 14:54
  • Objavljeno 25.03.2019 u 14:54
Izložbeni prostor Gorenja na sajmu IFA 2016 u Berlinu

Izložbeni prostor Gorenja na sajmu IFA 2016 u Berlinu

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Grupa Gorenje lani je zabilježila čisti gubitak od 37,3 milijuna eura, uz prihod od prodaje od 1,184 milijarde eura, što je 1,7 posto manje nego u prethodnoj godini, objavio je u ponedjeljak slovenski koncern koji je 2018. prešao u vlasništvo kineskog Hisensea

Kako je Gorenje navelo u priopćenju za javnost, na negativan poslovni rezultat djelovali su u prvom redu procesi povezani s neizvjesnošću oko strateškog postupka traženja novog vlasnika, što je smanjilo pozitivnu dinamiku poslovanja iz prve polovice prošle godine.

Kupci i dobavljači bili su u neizvjesnosti glede buduće uloge Gorenja u skupini Hisense, što su iskoristili naši konkurenti. Da bi sačuvali stabilne tržišne udjele na svim ključnim tržištima, zato smo bili primorani na veće komercijalne investicije kako bi zadržali prisutnost u distribucijskim kanalima, a našim partnerima zajamčili dodatne poticaje, navelo je Gorenje.

Rast prodaje i prihoda Gorenje je lani zabilježilo u istočnoj i srednjoj Europi, dok je prodaja kućanskih aparata na tržištu zapadne Europe pala za 6,4 posto. U koncernu u rezimeu lanjske poslovne godine najavljuju očekivanje da će tržišni položaj ove godine popraviti uvođenjem novih aparata, među ostalim štednjaka i nove generacije perilica.  

Uvažavajući integracijske procese sa skupinom Hisense i njene planove, zajednički je cilj u ovoj godini povećati prodaju i prepoznatljivost branda Gorenje na tržištima Tajlanda, Vijetnama, Čilea, Brazila, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Južne Afrike, navelo je Gorenje u priopćenju za javnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!