KREDITI U ŠVICARCIMA

Goran Aleksić prijavio DORH-u HNB i Hypo banku

05.03.2015 u 10:20

Bionic
Reading

Goran Aleksić, korisnik kredita u švicarskim francima, podnio je zahtjev Državnom odvjetništvu (DORH) za pokretanje prekršajnog postupka protiv Hrvatske narodne banke (HNB) i banke Hypo Alpe-Adria Bank kod koje ima kredit, potvrdio je u razgovoru za tportal

U razgovoru za tportal Aleksić je kazao kako je najprije od HNB-a tražio da prekršajno tuži Hypo banku jer nije s njim ugovorila fiksnu maržu u kamati, već ju je odredila samovoljno nakon što je kredit već ugovoren i poslala mu obavijest na kućnu adresu, što je protuzakonito. Aleksić dodaje kako je predviđena kazna u tom slučaju 200 tisuća kuna za banku i 50 tisuća kuna za odgovornu osobu.

'HNB je ovlašteno tijelo u ovom slučaju. No oni su utvrdili kako zakon nije usklađen te da neće postupiti po mom zahtjevu. Kazali su kako mogu tužbu podnijeti kao pojedinac. Međutim, HNB nema pravo tvrditi da zakon nije usklađen, to može učiniti samo sud. Kako je tijelo ipak jače od pojedinca, prijavio sam Državnom odvjetništvu (DORH) HNB zbog nečinjenja. Drugim zahtjevom od DORH-a tražim da tuži Hypo da učini ono što nije HNB. Kad neće jedna institucija, tražim to od druge', kazao je Aleksić.

'HNB već deset godina povlađuje bankama u njihovoj pljački. Tome treba stati na kraj', kazao je Aleksić.

Goran Aleksić jedan je od osnivača udruge Franak, no iz vodstva se povukao u studenom prošle godine, ali je i dalje pasivan član, te svoje stavove iznosi putem medija i društvenih mreža.