NOVA ORGANIZACIJA

Google postaje dio mega kompanije Alphabet

11.08.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Internetski div Google ubuduće će biti dio nove mega kompanije Alphabet, koja će upravljati velikim brojem dosadašnjih segmenata poslovanja, pa i internetskom tražilicom kao najvrednijim brendom

Ovaj potez dio je velikog restrukturiranja tvrtke, čije se pojedinosti tek trebaju otkriti. Zasad se zna da će tvrtka pod nazivom Google sadržavati temeljne poslovne subjekte, poput tražilice, oglasa, karte i Androida. Ostalim tvrtkama koje uključuju novije poslove poput automobila bez vozača, upravljat će se odvojeno.

Google će biti najveća podružnica matične tvrtke, high-tech holdinga čija struktura će biti slična Buffetovoj kompaniji Berkshire Hathaway, koja objedinjuje sva ulaganja ovoga investicijskog gurua.

'Sviđa nam se ovaj naziv jer on označava zbirku slova koja predstavljaju jezik, jednu od najvažnijih čovjekovih inovacija, a to je i srž funkcioniranja Googleove tražilice. Istovremeno, pojam nosi poruku našim investitorima (alpha-oklada) pri čemu 'alpha' predstavlja natprosječni povrat na investiciju u odnosu na rizik, čemu naša kompanija uvijek teži', izjavio je Larry Page povodom promjene imena.

Alphabet će zamijeniti Google kao subjekt na burzi te će sve dionice Googlea automatski biti pretvorene u isti broj dionica Alphabeta, s istim pravima.

Investitori su pozdravili ovu novost pa je cijena dionica Googlea u elektroničkom predtrgovanju na Wall Streetu porasla za čak sedam posto, na 708 dolara.