bez konsenzusa

Glas poduzetnika anketirao članstvo: Poduzetnici ne vjeruju da će Vlada RH reformirati HGK

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 12.02.2021 15:37
  • Objavljeno 12.02.2021 u 15:37
Prosvjed udruge Glas poduzetnika

Prosvjed udruge Glas poduzetnika

Izvor: tportal.hr / Autor: Luka Filipović/tportal

Udruga Glas poduzetnika provela je anketu među svojim članovima, pitanja su bila vezana uz izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori. Budući da prijedlog oporbe da se obvezna članarina u HGK ukine nije izglasan, vladajući su najavili da će krenuti u restrukturiranje te da će smanjiti članarine. Istaknuto je kako će novi prijedlog Zakona biti gotov u idućih šest mjeseci

Udruga Glas poduzetnika, kako navode u priopćenju, smatra da će potencijalne promjene biti samo “kozmetičke” prirode i da se neće dogoditi promjena koju svi poduzetnici priželjkuju.

'Već smo mnogo puta istaknuli da smatramo da je vrijeme da se HGK približi tržištu te da se izbori za svoje članove. Naši prijedlozi za Zakon odnose se na to da članstvo u Komori mora biti dobrovoljno te da predstavnici poduzetnika moraju biti uključeni u pripremu samog Zakona. Osim toga, UGP stavlja na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske svoje pravne stručnjake kako bi se Zakon pripremio u što kraćem roku.', navode dalje.

Proveli su i anketu u kojoj su postavili dva pitanja. Zanimalo ih je što članovi misle o potencijalnoj rekonstrukciji Komore i hoće li se smanjiti ili ukinuti članarina.

Anketa UGP-a

Anketa UGP-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UGP

Čak 71,9% članova smatra da Vlada Republike Hrvatske neće ukinuti obvezne članarine u HGK jer upravo ta institucija služi za uhljebljivanje njihovih poslušnika.

Anketa UGP-a

Anketa UGP-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UGP

Također, 87,4% članova smatra da Vlada RH neće ukinuti obvezno članstvo te da će smisliti model po kojemu će se članarina nastaviti prisilno naplaćivati. Također, za Vladu RH je porazno da samo 0,8% poduzetnika smatra da će ostvariti ono što su obećali.

Anketa UGP-a

Anketa UGP-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UGP

Vrijeme je za rekonstruiranje institucije koja se nije promijenila svoj način rada od 1991. godine i koja se kontinuirano odbija prilagoditi tržištu.

Anketa UGP-a

Anketa UGP-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UGP

Udruga Glas poduzetnika će pažljivo pratiti u kojem se smjeru razvija ova situacija jer stav poduzetnika je jasan, članstvo i članarina moraju biti dobrovoljni!, navode u priopćenju Udruge Glas poduzetnika koja je pokrenuta kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima.

Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 16.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!