'dođi u rimkovce'

Gladijatori, zmije i deserti iz antičkog Rima. U Vinkovcima se priprema spektakl

28.05.2023 u 08:13

Bionic
Reading

Borbe gladijatora, egzotične životinje, ukusni antički zalogaji od ječma i meda te modna revija s krpicama čiji dizajn potpisuju trendi Rimljanke

Ovo je samo dio aktivnosti koje će posjetitelji moći pogledati u Vinkovcima od 16. do 18. lipnja, kada će grad s najduljim kontinuitetom života u Europi postati centar antičkog Rimskog carstva. Taj se vikend, naime, održavaju jubilarni 10. Rimski dani, tradicionalna vinkovačka manifestacija posvećena očuvanju rimske antičke kulture, čiji je ovogodišnji moto „Decenalija – deseti Rimski dani u Rimkovcima“.

S obzirom na okruglu godišnjicu, organizatori su pripremili pravi spektakl, a kruna eventa jest upravo Decenalija, bogati večernji program ispunjen vatrenim showom, zmijama i narodnom glazbom sa svih krajeva svijeta, od Afrike do keltske Irske. Režiju programa potpisuje glumački duo Vjekoslav Janković i Petra Blašković, pravi maheri kada je u pitanju reinterpretacija prošlosti i upravo su nam oni ispričali što posjetitelji mogu očekivati od nadolazećih Rimskih dana.

Tradicijski pokloni

Janković nam je objasnio da već samo ime nosi posebnu simboliku, jer decenalija označava razdoblje od deset godina, ali i pučki festival kada rimski car predaje narodu svoju vlast. Sama abdikacija jest, naravno, bila pro forme jer mu je puk uvijek ponovno vraćao vladajući mandat za sljedeće desetljeće. No, sama ceremonija je bila popraćena impresivnom priredbom na koju su došli ljudi iz tada svih poznatih krajeva svijeta.

- Rekreirat ćemo doživljaj te velike povorke i u tome će nam pomoći glumci Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci te studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz neizbježnu potporu HNK u Osijeku. Oni će utjeloviti skupine iz različitih dijelova carstva, od Afrike, Italije, do antičke Istre – priča nam Janković.

Kako bi što vjernije prikazali tu svečanost, čitali su brojne povijesne knjige o Rimskom carstvu. Tako su, između ostaloga, saznali da su jednom caru njegovi podanici iz dalekih krajeva doveli u Rim čak 300 egzotičnih životinja, od slonova do lavova. Stoga su i oni odlučili unijeti malo egzotike u drevnu antiku te su u sklopu 10. Rimskih dana angažirali šaptača zmija koji će u povorci hodati s reptilima oko vrata.

Modna revija

Decenalija je također bila prilika da se pokaže sva raskoš rimske vojske, pa će zato organizatori u Vinkovcima rekreirati i nekoliko povijesnih bojeva, ali i gladijatorske borbe. I ove će godine uz vinkovačke gladijatore nastupiti i njihovi kolege iz Pule.

U sklopu programa bit će i plesa, glazbe, ali i jedinstvena modna revija.

- Posjetiteljima ćemo pokazati kako su se nekada Rimljani odijevali. Kostime je napravila udruga Vrijedne ruke, s time da ćemo prikazati modne kombinacije i za ljeto i za zimu – kaže Petra Blašković te dodaje da će, naravno, pratiti i tadašnje trendove, kako bi pokazali najbolje od rimske antičke mode.

Poseban naglasak će biti na gastro segmentu, izdvojila je Martina Matković, direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca. Lokalni ugostitelji i učenici iz Srednje strukovne škole Vinkovci pripremit će za posjetitelja prave male antičke zalogaje, inspirirane sastojcima iz tog povijesnog razdoblja. Na meniju će tako, primjerice, biti libum, žrtveni kruh ili pogača koja se u određenim prilikama i proslavama nudila duhovima starorimskih kuća. Zatim razne paštete, kaša od ječma, varivo pripremljeno sa žitaricama koje su Rimljani u to vrijeme poznavali, te globi - kuglice od griza s medom!

Radionica izrada nakita

Osim hrane, bit će organizirane i brojne radionice, od izrade nakita do lončarenja, a publika će imati priliku i saznati kako se nekada nastupalo u rimskom cirkusu. Organizatori pritom nisu zaboravili ni na modernu zabavu, pa će tako u petak nastupiti glazbena grupa Adastra, dok će u subotu koncert održati Soulfingersi.

Sve ovo izvrsna je pozivnica da zabilježite treći vikend u lipnju za posjet jubilarnim Rimskim danima u Vinkovcima. Iako manifestacija službeno počinje u petak, oni nestrpljivi mogu doći i ranije, jer će se na Šokačkom stanu 15. lipnja održati Rimska noć vina.