bit će odmazde

General Motors: Venezuela nezakonito preuzela našu tvornicu

20.04.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Američka kompanija General Motors objavila je u srijedu da su venezuelanske vlasti nezakonito preuzele njezinu tvornicu u industrijskom središtu Valencije i najavila da će pokrenuti sve potrebne pravne mjere kako bi obranila svoja prava

Venezuelanska vlada preuzela je tvornicu GM-a nakon produbljivanja gospodarske krize u toj zemlji koju vode ljevičari i koji su već prije svojim potezima razbjesnili mnoge američke tvrtke.

'Jučer su vlasti neočekivano preuzele postrojenje GMV-a (General Motors Venezolana), sprječavajući redovne aktivnosti. Osim toga, i druga imovina kompanije, poput vozila, ilegalno je uzeta iz naših objekata', navodi se u priopćenju tvrtke u srijedu.

Kompanija je upozorila da bi zapljena predstavljala nepopravljivu štetu za tvrtku, za njenih 2.678 radnika, 79 trgovaca, ali i njezine dobavljače. 

Ministarstvo informiranja Venezuele nije odgovorilo na upite o dodatnim informacijama o tom potezu.

Venezuelanska automobilska industrija potonula je pogođena nedostatkom sirovina zbog vrlo složenih kontrola tečaja valute i stagnacije lokalne proizvodnje, zbog čega su mnoge tvornice prestale s proizvodnjom. 

Početkom 2015. godine je kompanija Ford Motor otpisala svoju investiciju u Venezueli u vrijednosti od 800 milijuna dolara. 

Gospodarska kriza u zemlji pogodila je i mnoge druge američke tvrtke, uključujući i proizvođače hrane te farmaceutsku industriju. Sve ih veći broj otpisuje svoje operacije u Venezueli. Venezuelanska vlada već je i prije preuzimala tvornice, pa je tako 2014. objavila "privremeno" preuzimanje dvije tvornice koje su pripadale američkom proizvođaču sredstava za čišćenja Clorox koji je kasnije napustio poslovanje u toj zemlji.

Venezuela je suočena s oko 20 arbitražnih postupaka zbog nacionalizacija koje su provedene u vrijeme pokojnog predsjednika Hugo Chaveza.