inflacija i usporen rast

G20 i MMF hvataju se u koštac s nestašicama robe široke potrošnje

14.10.2021 u 17:03

Bionic
Reading

Čelnici industrijski razvijenih zemalja u Washingtonu najavili su u srijedu u Washingtonu na sastanku MMF-a, G20 i ministara financija G7 da će se uhvatiti u koštac s logističkim problemima koji uzrokuju nestašice proizvoda široke potrošnje, potiču inflaciju i usporavaju svjetski gospodarski rast

Problemi s opskrbom koji su posljedica skoka potražnje za prometnom logistikom što prati gospodarski oporavak nakon pandemije i nedostatka radne snage, pogodili su mnoge zemlje i potaknuli Međunarodni monetarni fond da snizi predviđanja rasta Sjedinjenih Država, Kine, Njemačke i Velike Britanije.

"Ministri financija i guverneri središnjih banaka G7 dogovorili su se da će surađivati kako bi pratili pritisak na opskrbni lanac", istaknuto je u priopćenju nakon sastanka u američkome glavnom gradu.

Zbog poremećaja u logističkim lancima američki predsjednik Joe Biden zatražio je od losangeleske luke, u koju stiže 40 posto kontejnera za SAD i od američkog sindikata lučkih radnika da pristanu raditi noću i vikendima kako bi se smanjili zastoji u dopremi mnogih proizvoda.

SAD se "više nikad ne smije naći u položaju da ne može proizvesti" proizvode koji mu trebaju, rekao je Biden.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire istaknuo je potrebu "neovisnosti", smjerajući na sadašnju ovisnost zapadnih industrija o Aziji. To je pitanje, uz cijenu energenata, bilo glavna tema sastanaka G7 i G20.

"Naše procjene govore da je 8,5 posto kontejnerskog prometa u svijetu u prekidu u lukama i oko njih, što je dvostruko više nego u siječnju", rekao je David Malpass, predsjednik Svjetske banke.

Taj poremećaj utječe na nagli porast cijene robe i troškova otpreme, što u nekim slučajevima "neće biti privremeno", rekao je.

Za normalizaciju opskrbnih lanaca "trebat će vremena", ocijenio je pak guverner talijanske središnje banke Ignazio Visco na tiskovnoj konferenciji G20 kojom predsjeda Italija.

Ipak, očekuje da će se zastoji u idućim mjesecima "ublažiti, a cijene padati". Uzroci problema su višestruki. Proizvodnja i dalje trpi zbog širenja epidemije covida-19, a potražnja je velika.

Velik razlog zabrinutosti vlada je što ti poremećaji potiču rast cijena, napose energenata.

Zbog rasta cijena koji pritišće kućanstva, MMF je u srijedu predložio donošenje ciljanih mjera kako bi se pomoglo najsiromašnijima i ne bi posegnulo za sveopćim subvencioniranjem koje je "veoma skupo te ide na ruku bogatim kućanstvima".