istraživanje

Frapantno je koliko je američko gospodarstvo stajala rasna nejednakost

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2021 12:25
  • Objavljeno 09.09.2021 u 12:25
tportal

Izvor: EPA / Autor: KIYOSHI OTA

Rasna i etnička nejednakost stajala je američko gospodarstvo oko 51 tisuću milijardi dolara u protekla tri desetljeća, izjavila je dužnosnica američke središnje banke Mary Daly, pozivajući se na najnovije istraživanje

Daly je iznijela zaključke istraživanja koje će zajedno s troje suautora predstaviti tokom dana u Institutu Brookings.

Velike i tvrdokorne razlike među rasama u zaposlenosti, stupnju obrazovanja i visini dohotka za zemlju u cjelini znači manje gospodarstvo, rekla je predsjednica Fedova ogranka u San Franciscu na brifingu u srijedu, dan uoči predstavljanja istraživanja.

"Imperativ postizanja jednakosti, ublažavanja nekih od tih razlika, nije samo moralni, već i ekonomski", istaknula je.

Zaposlenost afroameričkih muškaraca konstantno je slabija od one muškaraca drugih rasa, a primanja afroameričkih i latinoameričkih radnika niža od onih bijelaca, neki su od zaključaka istraživanja.

Autori su izračunali koliki bi američki BDP bio kada na tržištu rada ne bi postojale razlike, kada bi stopa zaposlenosti afroameričkih i latinoameričkih radnika bila jednaka onoj bijelaca, kada bi jednak broj njih završio fakultet i zarađivao kao i bijelci.

  • +6
  • +3

Američki predsjednik Joe Biden

Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Samo od rada korist bi za gospodarstvo dosegnula 22.900 milijardi dolara tijekom trideset godina od 1990. do 2019., uz veće iznose u proteklim godinama budući da se udio nebijele populacije povećao dok su razlike ostale uglavnom iste, pokazalo je istraživanje.

Više nego dvostruko veći procijenjeni iznos od 51.200 milijardi dolara uključuje veća kapitalna ulaganja koja je mogao potaknuti produktivniji bazen radne snage u protekla tri desetljeća, uz 2.570 milijardi dolara samo u 2019. godini, istaknula je Daly.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!