Inflacija

Graf koji je šokirao Amerikance: Pogledajte koliko su porasle cijene u SAD-u u proteklih godinu dana

08.09.2021 u 17:31

Bionic
Reading

Inflacija je već neko vrijeme činjenica, kako u Europi, tako i u SAD-u. Amerikanci, čini se, ipak imaju više razloga za zabrinutost

CNN je ovih dana objavio zanimljivu analizu toga koliko je život u SAD-u poskupio u razdoblju od srpnja 2020. do srpnja 2021. godine.

Najveći skok cijena primjećuje se u najmu automobila (74 posto) te u rabljenim vozilima (+ 42%) i cijenama goriva, ali mnogo su više cijene i perilica rublja, zrakoplovnih karata i hotelskih usluga.

Službeno, godišnja inflacija u srpnju (mjerena indeksom potrošačkih cijena) iznosila je 5,4 posto. Podaci o kolovoškoj inflaciji (očekuje se nešto umjerenija stopa inflacije) bit će objavljeni u petak.

Sve u svemu, cijene hrane u SAD-u prošli mjesec porasle su 0,7 posto dok su cijene hrane u restoranima porasle 0,8 posto, što je najveća mjesečna stopa rasta od 1981. godine i poskupljenje od 4,6 posto u odnosu na lanjski srpanj.

Cijene goriva u Americi su na najvišim razinama u sedam godina te je u srpnju gorivo poskupjelo 2,4 posto, a u odnosu na proteklu godinu skuplje je nevjerojatnih 41 posto.

Administracija Joea Bidena već je pozvala zemlje članice OPEC-a da reguliraju cijene sirove nafte zbog njihovog prevelikog rasta.

  • +6
Joe Biden Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Odjeća i obuća, koje su jako pojeftinile u pandemiji, također su strašno poskupjele. Ženska obuća u srpnju je skuplja za 5,5 posto i gotovo je 19 posto skuplja nego lani.

Cijene novih automobila također su poletjele u nebo, što i nije preveliko iznenađenje zbog globalne nestašice čipova koja je poremetila lance dobave. Nova vozila u SAD-u u srpnju su poskupjela 1,7 posto u proteklih mjesec dana, a ubrzanje isporuka zbog nestašice čipova očekuje se tek najesen i ostat će ispod pretpandemijskih razina cijelu iduću godinu.