NOVA FUNKCIJA U HGK-u

Franjo Gregurić vodi nas na rusko tržište

09.06.2010 u 08:56

Bionic
Reading

Za predsjednika Poslovnog vijeća HGK za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom izabran je Franjo Gregurić, bivši premijer i saborski zastupnik HDZ-a koji je nedavno postao i predsjednik Nadzornog odbora IGH

Značajan rast interesa hrvatskih gospodarstvenika za rusko tržište potaknuo je Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) na osnivanje Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, a tom je skupu danas u HGK bilo nazočno stotinjak gospodarstvenika.

Uz vijeće, intenziviranju aktivnosti usmjerenih na suradnju s Rusijom i povećanje hrvatskog izvoza pridonijet će i predstavništvo HGK u Moskvi koje će, kako je najavljeno, 19. lipnja otvoriti hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Velik dio hrvatskih tvrtki zanemario je rusko tržište te stoga treba učiniti puno više i osigurati kvalitetan nastup na tom važnom tržištu, kazao je bivši hrvatski premijer i dobar poznavatelj rusko-hrvatskih gospodarskih odnosa Franjo Gregurić, koji će i predsjedati Poslovnim vijećem.

Gregurić i predsjednik HGK Nadan Vidošević slažu se da se sasvim sigurno može napraviti puno više na ruskom tržištu, ali i da za to treba puno rada, truda i upornosti. U razgovorima s ruskim partnerima stekli smo dojam da postoji dobra volja i pozitivan stav prema hrvatskom nastupu na tom tržištu, istaknuo je Vidošević.

Gregurić kao potencijalna područja suradnje navodi građevinarstvo i industriju građevinskog materijala, industriju namještaja, prehrambenu, farmaceutsku, kožnu industriju, industriju opreme itd.

Poslovnom vijeću, u kojem će članstvo biti dobrovoljno i besplatno, mogu pristupiti tvrtke i fizičke osobe koje posluju ili imaju interes poslovati na ruskom tržištu, a bit će mjesto za razmjenu informacija, definiranje prijedloga za unapređivanje gospodarske suradnje itd.

Predstavništvo HGK u Moskvi vodit će Ivica Budanec, a to će biti mjesto na kojem će gospodarstvenici moći dobiti konkretne podatke i moguće kontakte, tj. pomoć vezanu i za javne natječaje, za često komplicirane propise i slično.

Prema iznesenim podacima, Hrvatska iz Rusije ponajviše uvozi energente, naftu i plin, ugljen, bakrenu žicu i slično, dok najviše izvozi farmaceutske i prehrambene proizvode, a u posljednje vrijeme i kozmetiku, namještaj, tekstil i slično.

U 2008. godini ukupna robna razmjena Hrvatske i Rusije iznosila je 3,4 milijarde američkih dolara, od čega je hrvatski izvoz bio 186,2 milijuna dolara, a uvoz 3,2 milijarde, dok je 2009. ukupna robna razmjena smanjena na 2,16 milijardi dolara, od čega je uvoz iz Rusije bio oko dvije milijarde, a hrvatski izvoz 154 milijuna dolara.

Hrvatske su tvrtke u Rusiju od 1993. do 2009. godine uložila 48,9 milijuna eura, a izravna ulaganja ruskih poduzetnika u Hrvatsku bila su oko 126 milijuna eura.

Franjo Gregurić je nedavno postao predsjednik NO Instituta IGH, a od ranije je na čelu nadzornog odbora tvrtke Elka kabeli.